Ventspils sociālā dienesta darbā pagaidām trūkumus neatklāj

Ventspils sociālais dienests ir strādājis ar cietušo ģimeni, jo ir sniegts gan materiālais, gan cita veida atbalsts, liecina sākotnējās Labklājības ministrijas (LM) pārbaudes dienestā saistībā ar 19.jūnija naktī notikušo traģēdiju pilsētā, kad no tilta Ventā ieleca kāda jauna sieviete kopā ar diviem bērniem, kuri negadījumā gāja bojā.

Kā aģentūru LETA informēja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče, situācijas rūpīgākai izvērtēšanai vēl nepieciešams detalizētāk pārbaudīt visu dokumentāciju. Plānots, ka pārbaudes rezultāti būs zināmi aptuveni pēc divām nedēļām.

Kā ziņots, atsaucoties uz 19.jūnija naktī notikušo traģēdiju, LM speciālisti šodien veic ārkārtas pārbaudi Ventspils sociālajā dienestā, lai pārliecinātos, ka tas ir izvērtējis minētās ģimenes situāciju un veicis atbilstošu sociālo darbu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), traģēdija notikusi ap plkst.3 Ventspilī pie Apvedtilta. Upē ielēkušo 1986.gadā dzimušo sievieti izglābuši robežsargi, kuriem pie Apvedtilta ir atbalsta bāze ar laivu. Bērnus izglābt nav izdevies - 2010.gadā dzimušā zēna mirstīgās atliekas atrastas īsi pēc traģēdijas, bet jaunākais, 2011.gadā dzimušais zēns, atrasts miris dažas stundas vēlāk.

Par notikumu sākts kriminālprocess visu apstākļu noskaidrošanai. Policija norāda, ka pašlaik nevarot atklāt, pēc kura Krimināllikuma panta sākts kriminālprocess.

Tikmēr Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe aģentūru LETA iepriekš informējusi, ka upē ielēkusī sieviete bijusi depresijā un vairākkārt vērsusies sociālajā dienestā pēc palīdzības saistībā ar situāciju ģimenē.

Noskaidrots, ka cietušās sievietes ģimene ir bijusi Ventspils pašvaldības Sociālā dienesta redzeslokā kopš 2011.gada augusta kā sociālās palīdzības saņēmēja.

Kā skaidroja Kaņepe, sieviete bijusi depresijā un krīzes situācijā saistībā ar situāciju ģimenē - nesen oficiāli šķirta viņas laulība, bet faktiski kopdzīve ar vīru izjukusi jau agrāk. Laika periodā, kamēr sieviete bijusi bērna kopšanas atvaļinājumā - no 2011.gada augusta līdz 2013.gada janvārim -, viņai bija piešķirts trūcīgās personas statuss. Šī gada februārī sieviete atsākusi strādāt, līdz ar to zaudējusi trūcīgās personas statusu. Tiesa, šī gada aprīlī viņa pārtraukusi darba attiecības. Kaņepes rīcībā nav informācijas, kas bijis par iemeslu darba attiecību pārtraukšanai.

Jūnijā sieviete Sociālajā dienestā bijusi vairākas reizes. Pēdējā reizē, 14.jūnijā, viņa teikusi, ka nu jau jūtoties daudz labāk, par ko liecinājis arī viņas izskats. "Grūti pateikt, kas ir noticis šo dienu laikā," atzina Kaņepe.

Sievietei piedāvāta psihologa palīdzība, bet viņa no tās atteikusies, taču piekritusi pieteikties kursos Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). Kaņepes rīcībā ir informācija, ka vēl nesen sieviete bijusi uz NVA kursiem. Tāpat sieviete piekritusi vest bērnus uz dienas centru.

Sievietes vecāki dzīvo Ventspilī, bet Kaņepes rīcībā neesot informācijas, vai un cik lielu atbalstu viņi varējuši sniegt krīzes situācijā nonākušajai meitai.

Kā informēja Kaņepe, gluži bez ienākumiem ģimene nav bijusi - māte saņēmusi gan bērna kopšanas pabalstus, gan uzturlīdzekļus no uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais