Ķemeru sanatorijas teritorijai būs īpašs statuss

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus Ķemeru Nacionālā parka likumā, lai Ķemeru sanatorijai paredzētu īpašu tiesisko statusu, informē Saeimas Preses dienestā.

Patlaban Ķemeru vēsturiskā kūrorta teritorija atrodas parka neitrālajā teritorijā un tas nenodrošina vēsturiski izveidojušās Latvijas visievērojamākās kūrorta sanatorijas kurortoloģijas funkcijas saglabāšanu.

Likumprojekts nosaka, ka Ķemeru vēsturiskās kūrorta teritorijas funkcijas ir nodrošināt minerālūdeņu, ārstniecisko dūņu un mikroklimata ilgtspējīgu attīstību un izmantošanu tūrismam un veselības aprūpei, kā arī kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanu un popularizēšanu.

Tāpat likumprojekts nosaka, ka sanatorijas teritorijā jānodrošina rehabilitācijas centru, kūrorta poliklīnikas, ārstu privātprakses, SPA viesnīcas un kūrortviesnīcas darbība, ka arī vēsturiskā parka un tā objektu izmantošana un aizsardzība.

Iepriekš par likumprojekta virzību atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā deputāte Inga Bite (RP) uzsvēra, ka „šāds risinājums par īpašu statusu piedāvāts, lai, ņemot vērā ierosināto sanatorijas maksātnespēju un iespējamo privatizāciju, novērstu risku sanatoriju sadalīt un pārdot pa daļām. Īpašs statuss nodrošinās to, ka šo teritoriju nevarēs izmantot citiem mērķiem”.

Likuma grozījumi rosināti pēc parlamentārās izmeklēšanas komisijas Ķemeru sanatorijas jautājumā iniciatīvas, lai saglabātu un uzturētu Ķemeru Nacionālā parka vēsturisko kurortoloģisko funkciju, kā arī lai veicinātu veselības tūrisma, rekreatīvā tūrisma un kultūras tūrisma attīstību Latvijas un Eiropas mērogā.

Saeima galīgajā lasījumā par izmaiņām Ķemeru Nacionālā parka likumā lems Saeimas 20.jūnija sēdē, un plānots, ka grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Latvijā

Jāņu dienā valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, nepabrīdinot saimniekus, ieradies ciemos pie populārā dziedātāja un mākslinieka Igo, viņa lolotajā Mūzikas un mākslas centrā “Ceplis”.