Tvītotājam no Rīgas Centrālcietuma izteikts brīdinājums

Ieslodzījuma vietu pārvaldei (IeVP) izdevies noskaidrot personu, kura jūnija sākumā ar vārdu "Cietuma dziive" reģistrējās mikroblogošanas vietnē "Twitter" un plaši aprakstīja notiekošo ieslodzījuma vietā.

Viņam par mobilā telefona izmantošanu piemērots samērā maigs sods - brīdinājums. Tvītotāja pēdējais ieraksts "nāksies uz brīdi pazust" mikroblogošanas vietnē ievietots 10.jūnijā. Tas notika pēc tam, kad par rakstītāju sāka ziņot plašsaziņas līdzekļi un uzmanību pievērsa IeVP.

IeVP pārvaldes pārstāve Ināra Makārova aģentūrai LETA pastāstīja, ka pagājušā nedēļā tvītotājs ir noskaidrots - tas ir kāds vīrietis, kurš apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā gaida tiesu. Pie viņa atrasts arī mobilais tālrunis. Par kādiem noziegumiem privātpersona apcietināta, IeVP neatklāj.

Likums par izmeklēšanas cietumu iekšējās kārtības noteikumu pārkāpšanu paredz brīdinājumu, personīgā televizora vai radiouztvērēja atņemšanu, rājienu, aizliegumu iegādāties pārtiku un tabaku cietuma veikalā. Tāpat pārkāpējam var aizliegt kārtējo tikšanos ar radiniekiem vai citām personām, uz laiku līdz vienam mēnesim aizliegt telefonsarunas vai ievietošanu soda izolatorā līdz 15 diennaktīm.

Cietuma priekšnieks no sankcijām izvēlējies ieslodzītajam izteikt brīdinājumu. Ja tiesa vīrietim piespriedīs brīvības atņemšanas sodu, tad brīdinājums būs neglaimojošs fakts, lemjot par pirmstermiņa atbrīvošanu.

Tvītotājs savos ierakstos apgalvoja, ka mobilais tālrunis un internets faktiski ir pieejams katrā otrajā kamerā. IeVP nenoliedz, ka mobilo tālruņu pieejamība un izmantošana ir problēma, taču, ņemot vērā pašreizējās iespējas un cietuma infrastruktūru, pārvalde darot visu, lai nepieļautu telefonu nokļūšanu cietumnieku rokās. Pērn Latvijas cietumos tika izņemti 3304 mobilie tālruņi, šogad līdz 1.maijam - 1420.

Ar tvītotāja noskaidrošanu nekas neapstāsies, un Centrālcietuma darbinieki turpinās pārbaudes kamerās, lai nepieļautu telefonu izmantošanu.

Jau ziņots, ka cietuma dzīves aprakstītājs pievērsis arī tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) uzmanību. Šis gadījums, pēc Bordāna teiktā, tikai apstiprina, ka jauna ieslodzījuma vietu infrastruktūra ir nepieciešama, jo pašreizējais padomju laika mantojums ir morāli un fiziski novecojis.

Ministrs arī izteicies, ka cietumos briest nopietnas pārmaiņas un pašlaik valdošā visatļautība tiks likvidēta 5-10 gados. Ieslodzītie zina, ka pēdējos divos mēnešos pārmaiņas jau ir sākušās.