KNAB rosina sākt kriminālvajāšanu pret deviņām personām par mahinācijām ar "Ceļu pārvaldes" līgumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus ar lūgumu saukt pie kriminālatbildības deviņas personas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar A/S "Ceļu pārvalde" noslēgtajiem līgumiem un to izpildi.

Izmeklēšanas gaitā iegūto pierādījumu kopums dod pamatu KNAB izmeklētājam uzskatīt, ka laika posmā no 2009.gada novembra līdz 2011.gada oktobrim četras A/S "Ceļu pārvalde" amatpersonas veikušas pretlikumīgas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, lai šīs akciju sabiedrības noslēgto līgumu izpildes rezultātā gūtu noziedzīgus finanšu līdzekļus. A/S "Ceļu pārvalde" vajadzībām, izmantojot starpniekuzņēmumus, iepirktās izejvielas tika sadārdzinātas, kā rezultātā no A/S "Ceļu pārvalde" izkrāpti finanšu līdzekļi aptuveni 73 000 latu apmērā. Izmantojot vairākus citus uzņēmumus, tai skaitā arī ārzonu uzņēmumus, šie finanšu līdzekļi tika legalizēti. Izmeklēšanas gaitā iegūto pierādījumu kopums dod pamatu pieņēmumam, ka personas, kas bija iesaistītas starpniekuzņēmumos (tajā skaitā arī viena amatpersona), bija arī patiesā labuma guvēji ārzonu uzņēmumos.

KNAB izmeklētājs rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu bijušo A/S "Ceļu pārvalde" valsts amatpersonu par uzkūdīšanu ļaunprātīgi izmantot dienesta stāvokli (Krimināllikuma 20.panta trešā daļa, 318.panta trešā daļa), krāpšanas atbalstīšanu (KL 20.panta ceturtā daļa, 177.panta trešā daļa), stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu (KL 237.1 panta otrā daļa), valsts amatpersonas bezdarbību (KL 319.panta trešā daļa), valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu (KL 325.panta pirmā daļa) un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā (KL 195.panta trešā daļa). KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības vēl trīs A/S "Ceļu pārvalde" bijušās valsts amatpersonas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas (KL 318.panta trešā daļa) un divas privātpersonas par kukuļa piesavināšanos (KL 321.panta pirmā daļa), kukuļdošanas organizēšanu (KL 20.panta otrā daļa, 323.panta pirmā daļa) un par starpniecības mēģinājumu kukuļdošanā (KL 15.panta ceturtā daļa, 322.panta pirmā daļa), kā arī vienu personu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu (KL 20.panta ceturtā daļa, 318.panta trešā daļa), krāpšanas lielā apmērā atbalstīšanu (KL 20.panta ceturtā daļa, 177.panta trešā daļa) un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā (195.panta trešā daļa). Savukārt vēl pret divām privātpersonām KNAB izmeklētājs rosina uzsākt kriminālvajāšanu par krāpšanu lielā apmērā (KL 177.panta trešā daļa) un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā (KL 195.panta trešā daļa).

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Svarīgākais