Valgundes pagastā pārapbedīs 57 Ziemassvētku kaujās kritušos strēlniekus

© Viesturs Radovics/nra.lv

19.jūnijā plkst. 12.00 Jelgavas novada Valgundes pagasta Peitiņu kapos notiks 57 Ziemassvētku kaujās kritušo karavīru pārapbedīšanas ceremonija.

Šo karavīru mirstīgās atliekas atrastas Latvijas Kara muzeja darbinieku un meklēšanas vienību „Patriots” un „Ordenis” veiktajos izpētes darbos Ziemassvētku kauju vietās. Atrastie bijuši cariskās Krievijas armijas karavīri, kas pēc kaujām palikuši kaujas laukā. Kritušie atrasti vietās, kur kaujas darbībā piedalījušās gan latviešu, gan sibīriešu strēlnieku daļas. Par piederību šīm vienībām liecina arī pie viena karavīra atrastā latviešu strēlnieku krūšu nozīme vai 54. Sibīrijas strēlnieku pulka karavīra uzplecis. Diemžēl precīzāka šo karavīru identifikācija nebija iespējama.

Ziemassvētku kaujas norisinājās no 1916.gada 23.-29.decembrim pēc vecā stila jeb no 1917.gada 5.-11.janvārim pēc jaunā stila. Ziemassvētku kaujas bija lielākā krievu armijas militārā operācija Rīgas frontē I. pasaules kara laikā. Lielākās cīņu grūtības šajās kaujās nācās iznest latviešu strēlnieku vienībām, kas cieta procentuāli salīdzinot ļoti lielus zaudējumus. Latviešu strēlnieku pulki Ziemassvētku un tām sekojošajās Janvāra kaujās zaudēja apmēram 9000 karavīru, no kuriem 2000 bija krituši.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais