Parakstus pret izmēģinājumiem ar dzīvniekiem šovasar vāks arī vairākos festivālos

Dzīvnieku tiesību aizstāvības organizācija "Dzīvnieku brīvība" šovasar arī vairākos brīvdabas festivālos plāno vākt parakstus pret izmēģinājumiem ar dzīvniekiem un informēt sabiedrību par Eiropas pilsoņu iniciatīvu "Nē vivisekcijai!" jeb "Stop vivisection".

Šīs iniciatīvas mērķis ir vērst Eiropas Komisijas uzmanību uz Eiropas Savienības direktīvas "Par zinātniskiem mērķiem izmantojamo dzīvnieku aizsardzību" nepilnībām, aicinot to pārskatīt.

Iniciatīvas virzīšanai uz izskatīšanu jāsavāc viens miljons Eiropas pilsoņu parakstu, no kuriem patlaban esot savākti 350 000, informē "Dzīvnieku brīvība". Interesenti var parakstīties tīmekļa vietnē "www.stopvivisection.eu" līdz novembrim.

Paraksti tiek vākti arī Latvijā. Saņemt informāciju par šo iniciatīvu un parakstīties šodien var Rīgas centrā, Kaļķu un Vaļņu ielas krustojumā, kur organizācijas "Dzīvnieku brīvība" aktīvisti piedāvā interesentiem informāciju par šo iniciatīvu, kā arī citus materiālus par dzīvesveidu, kas ir dzīvniekiem draudzīgs, piemēram, var iegūt informāciju par vegānismu, par atteikšanos no kažokiem u.tml.

Garāmgājēju uzmanību iniciatīvai "Nē vivisekcijai!" pievērš plakāts ar divu suņu attēliem un aicinājumu parakstīties, ja rūp dzīvnieki, kas cieš laboratorijās, cilvēki, kas cieš no zāļu blakusparādībām un tas, kā tiek tērēta nodokļu maksātāju nauda.

Iniciatīvas "Stop vivisection" īstenotāji kritizē 2010.gada septembrī Eiropas Parlamentā pieņemto direktīvu par zinātniskiem mērķiem izmantojamo dzīvnieku aizsardzību, jo uzskata, ka šos likumus ir izstrādās par labu industrijai un vērsts uz to, lai apmierinātu biznesa, kurā iesaistīti izmēģinājumi ar dzīvniekiem, vajadzības. Mūsdienās pastāv alternatīvas izmēģinājumiem ar dzīvniekiem, taču direktīva neparedz alternatīvo metožu obligātu izmantošanu, kritizē iniciatīvas aktīvisti.

"Dzīvnieku brīvības" sagatavotajos materiālos par minēto direktīvu atzīmēts, ka direktīva atļauj izmēģinājumus ar primātiem, kas nav paredzēti cilvēkiem nepieciešamu medikamentu atklāšanai, izmēģinājumus ar klaiņojošiem suņiem un kaķiem, izmēģinājumu veikšanu bez anestēzijas, ka pētnieks to uzskata par nepieciešamu, elektrošoka lietošanu, lai panāktu dzīvnieku bezpalīdzību, sabiedrisku dzīvnieku, piemēram, suņu un primātu kārtai piederīgu dzīvnieku turēšanu pilnīgā izolācijā ilgāku laika posmu u.c.

Iniciatīvas aktīvisti vēlas pieprasīt Eiropas Komisijai anulēt šo direktīvu un izstrādāt jaunu likumprojektu, kas paredz aizliegt izmēģinājumus ar dzīvniekiem un paredz, ka biomedicīnas un toksikoloģijas jomā obligāti jāizmanto tieši uz cilvēku sugu attiecināmi dati.

Eiropas pilsoņu iniciatīva "Stop vivisection" 2012.gada jūnijā reģistrēta Eiropas Komisijā.

Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta datiem pērn Latvijā izmēģinājumos tika izmantoti 11 746 dzīvnieki. Salīdzinot ar 2011.gadu, pieaudzis izsniegto atļauju skaits izmēģinājumiem ar dzīvniekiem - 2011.gadā tika izsniegtas astoņas, bet 2012.gadā - 18 atļaujas. Izmēģinājumiem reģistrētas 5605 peles, 3515 žurkas, 36 truši, 50 suņi, 25 kaķi, 15 cūkas un 2500 vīngliemeži.

Svarīgākais