Sabiedrība trīs dienu laikā saziedo teju Ls 4000 divu nelaimē nonākušu suņu glābšanai

Sabiedrība trīs dienu laikā, atsaucoties dzīvnieku pansijas "Ulubele" aicinājumam, divu nelaimē nonākušu suņu glābšanai ziedojumu kontā saziedojusi 3992 latus, aģentūrai LETA pastāstīja "Ulubeles" valdes locekle Ilze Džonsone.

Sabiedrības līdzdalība bija nepieciešama, lai steidzami palīdzētu no piektā stāva nokritušajam taksītim Ringo un Vecmīlgrāvī pamestā dzīvoklī ieslēgtai rotveilera kucītei Lolai.

Patlaban abu cietušo suņu veselības stāvoklis ir stabils, bet par notikušo ir ierosināts kriminālprocess un administratīvo pārkāpumu process.

Aizvadītās svētdienas pēcpusdienā Rīgā, Vaidavas ielā, no piektā stāva nokrita sešus gadus vecs takšu šķirnes suņu puika Ringo. Tagad dzīvnieks ir pārcietis septiņu stundu operāciju, un tuvākās trīs nedēļas būs izšķirošās, lai noskaidrotos, vai taksis skries uz visām četrām ķepām, vai arī kļūs par sunīti ratiņkrēslā.

Kriminālprocesu par 9.jūnija notikumu izskata Teikas Valsts policijas iecirknis, klāstīja Džonsone.

Viņa informēja, ka pagājušās nedēļas svētdienā Rīgas pilsētas dzīvnieku glābšanas dispečerdienests, ko dienas laikā nodrošina "Ulubele", bet nakts stundās daktera Beinerta klīnika, saņēma un reģistrēja izsaukumu no policijas, ka Vaidavas ielā no piektā stāva nokritis taksis. Lai glābtu smagi traumētā dzīvnieka dzīvību, uz notikuma vietu tika izsūtīts dzīvnieku glābšanas dienests. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka taksis ir pie samaņas, bet, visticamāk, ar mugurkaula traumu, jo bija atteikušās pakaļkājas.

Policija pieņēma lēmumu izņemt cietušo dzīvnieku kā lietisko pierādījumu un sāka kriminālprocesu. Tika sasaukts dzīvnieku glābšanas atbildīgo dienestu un ārstu konsīlijs un nolemts steidzami 48 stundu laikā veikt taksim mugurkaula operāciju, lai glābtu dzīvnieku un nodrošinātu, iespējams, pilnvērtīgu atveseļošanās procesu. Divu dienu garumā tika veiktas vairākkārtīgas analīzes, rentgeni, datortomogrāfija, lai precīzi noteiktu bojājumus un sagatavotu dzīvnieku operācijai. Sarežģītā operācija ilga astoņas stundas, un Ringo glābšana izmaksāja 950 latus.

"Ņemot vērā to, ka "Ulubeles" rīcībā nav tik apjomīgu līdzekļu, jau 10.jūnija vakarā sabiedrība tika lūgta palīdzēt, ziedojot taksīša cīņai par tiesībām dzīvot, kā arī cilvēkiem tika darīts zināms nežēlīgais gadījums, kad kādā dzīvoklī Vecmīlgrāvī drausmīgos apstākļos tika atrasta ilgstoši ieslēgta un novārdzināta rotveilera kucīte. Lola pašlaik uzturas Līču patversmē, jo vēl turpinās Pārtikas un veterinārais dienesta sāktās administratīvās lietas izskatīšana," pauda "Ulubeles" valdes locekle.

Atsaucīgi cilvēki ziedojuši naudu ne tikai ziedojumu kontā, bet arī zvanot uz ziedojumu telefonu, taču pa ziedojumu tālruni saņemtā ziedojuma apjoms būs zināms pēc mēneša, saņemot atskaiti no "Lattelecom". "Ziedojuma summas ir ļoti atšķirīgas, kas būtībā liecina par visas sabiedrības empātisko attieksmi pret bezpalīdzīgiem dzīvniekiem. Katrs ir vēlējies palīdzēt savu iespēju robežās - lielākais privātais ziedojums ir 900 lati un mazākais, bet noteikti ne mazsvarīgs, jo tāpat nācis no sirds, ir 20 santīmi," atklāja Džonsone.

Ar sabiedrības ziedotiem līdzekļiem "Ulubele" varēs pilnībā segt visas ar takša operāciju, rehabilitāciju un iespējamo ratiņu pasūtīšanu saistītās izmaksas. Ziedojumi palīdzēs apmaksāt arī rotveilera kucītes Lolas operācijas izmaksas 60 latu apmērā un pilnvērtīgu turpmāko ārstēšanu rehabilitācijas periodā. Tāpat, pateicoties cilvēku atsaucībai, "Ulubele" varēja palīdzēt Līčos nonākušam jauktenim, kuram noklīstot un nokļūstot auto negadījumā bija smags pakaļkājas lūzums. Godprātīgi pieteicās suņa saimnieki, kuri ir maznodrošinātie un nekādi nevarētu apmaksāt sarežģīto kājas operāciju ar implanta ievietošanu 250 latu apmērā.

Patlaban no piektā stāva nokritušais taksītis pārvests uz Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmi Līčos, kur būs jāievēro ārstējošā daktera rekomendācijas. Lai sagatavotos dzīvnieka visoptimālākajam rehabilitēšanas procesam, "Ulubele" izskata dažādus variantus. Patlaban ir pieteikusies ģimene, kurai pašai ir taksītis un kura labi pārzina šīs sugas specifiku, sniegt Ringo pagaidu mājas, nodrošinot sarežģīto un saudzīgo rehabilitāciju divas līdz trīs nedēļas, kad arī noskaidrosies, vai Ringo pats spēs staigāt. Atsaucīgā ģimene dzīvo privātmājā netālu no Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmes un tādējādi varētu būt piemērota, lai kopā ar patversmes darbiniekiem nodrošinātu visas ārstējošā ārsta norādes rehabilitācijas perioda laikā, tostarp ļoti nepieciešamās ūdens procedūras - peldes baseinā.

Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmē Līčos ik dienu uzturas vismaz 200 dzīvnieki. Vidējās mēneša veterinārās izmaksas dzīvnieku kvalitatīvai aprūpei ir 2000 latu, kas iespējams, vienīgi pateicoties līdzcilvēku ziedojumiem.

Svarīgākais