Vāks parakstus pret izmēģinājumiem ar dzīvniekiem

Eiropas dienā pret vivisekciju 15.jūnijā dzīvnieku tiesību aizstāvības organizācija "Dzīvnieku brīvība" Rīgā rīkos informatīvu akciju "Nē vivisekcijai!", vienlaikus sākot parakstu vākšanu Eiropas pilsoņu iniciatīvai "Stop vivisection" pret izmēģinājumiem ar dzīvniekiem, aģentūru LETA informēja organizācijā.

Iniciatīvas mērķis ir vērst Eiropas Komisijas uzmanību uz Eiropas Savienības direktīvas "Par zinātniskiem mērķiem izmantojamo dzīvnieku aizsardzību" nepilnībām, aicinot to pārskatīt. "Iniciatīvas atbalstītāji norāda, ka mūsdienās pastāv alternatīvas izmēģinājumiem ar dzīvniekiem, taču šī direktīva neparedz alternatīvo metožu obligātu izmantošanu," uzsver dzīvnieku tiesību aizstāvības organizācijas "Dzīvnieku brīvība" pārstāvji.

Viņi atsaucas un pētījumiem un norāda, ka izmēģinājumos ar dzīvniekiem iegūtie dati nav derīgi nedz ar iekaisumiem saistītu slimību - alerģijas, celiakijas, astmas, reimatoīdā artrīta, autoimūno saslimšanu - izpētē, nedz toksikoloģijā - vides un sadzīves ķimikāliju pārbaudēs. Pirmajā gadījumā izmēģinājumi ar dzīvniekiem nepalīdzot atrast medikamentus, kas ārstētu šīs slimības cilvēkiem, bet otrajā - maldinoši ļaujot par drošām uzskatīt vielas, kas tādas var arī nebūt, tādējādi kavējot to lietošanas patieso risku novērtējumu.

"Zinātniskie pētījumi aizvien vairāk rada bažas par izmēģinājumos ar dzīvniekiem iegūto datu attiecināšanu uz cilvēkiem, tādējādi nereti izmēģinājumi ar dzīvniekiem ir ne tikai neētiski, bet tiem arī trūkst zinātniskās vērtības. Bieži vien tie uzskatāmi par traucēkli zinātnes attīstībā," uzsver "Dzīvnieku brīvības" priekšsēdētājs Sandris Ādminis.

Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta datiem pērn Latvijā izmēģinājumos tika izmantoti 11 746 dzīvnieki. Salīdzinot ar 2011.gadu, pieaudzis izsniegto atļauju skaits izmēģinājumiem ar dzīvniekiem - 2011.gadā tika izsniegtas astoņas, bet 2012.gadā - 18 atļaujas. Izmēģinājumiem reģistrētas 5605 peles, 3515 žurkas, 36 truši, 50 suņi, 25 kaķi, 15 cūkas un 2500 vīngliemeži.

Eiropas pilsoņu iniciatīvas "Nē vivisekcijai!" parakstu vākšana norisināsies 15.jūnijā no plkst.12 līdz 19 Rīgā, Kaļķu un Vaļņu ielas krustojumā, kā arī tīmekļa vietnē "www.stopvivisection.eu" līdz novembrim. Iniciatīvas virzīšanai uz izskatīšanu jāsavāc 1 miljons Eiropas pilsoņu parakstu, no kuriem patlaban esot savākti 350 000.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais