Circene: Ārsta alga jāpieaudzē līdz 1391 latam par slodzi

Pašlaik medicīnas darbinieki, arī māsu un ārstu palīgu algas ir absolūti neadekvātas tam darbam, ko viņi dara, tāpēc projektā ir paredzēts ārsta algu no 524 latiem uz papīra pieaudzēt līdz 1391 latam uz papīra par vienu slodzi, - intervijā laikrakstam "Diena" saka veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Pašlaik mediķu atalgojums ir problēma, tāpēc algu palielinājums ir viena no projekta sastāvdaļām, kas tiek rakstīts kā nākamais likums, saka ministre, piebilstot, "ka pakāpenisku algu palielināšanu varētu sākt jau šī gada pēdējos trijos mēnešos. Protams, sākotnēji pieaugums nebūs lielāks par 10%, bet kāpne ir izstrādāta."

Ministre uzskata, ka ārsta darbs ir viscienījamākais, "ārsts ir cilvēks, kurš ir blakus kopš dzimšanas brīža".

Finansējuma nepietiekamība, pēc Circenes teiktā, ir akūtākā problēma arī veselības aprūpes sistēmā kopumā. Ministre uzskata, ka ar veselības aprūpes kvalitāti viss esot kārtībā, taču problēma ir finansējumā, kas Latvijā ir aptuveni puse no vidējā apjoma Eiropā.

Kā būtisku problēmu Circene uzskata arī cilvēku izpratnes trūkumu par veselības vērtību. "To mēs saprotam, kad mums kaut kā vairs nav. Tā Latvijā ir liela problēma. Ja es apzinos, ka veselība ir mana vērtība, es daru visu, lai nesaslimtu. Latvijā tā ir problēma gan iedzīvotāju, gan politiķu vidū. Tāpēc mēs cīnāmies par veselības mācību kā atsevišķu priekšmetu," skaidro Circene un piebilst, ka notiek aktīvs darbs pie informācijas pieejamības palielināšanas par veselību, notiek dažādas kampaņas.

Svarīgākais