Ventspils brīvostas attīrīšanā pirmo reizi Latvijā tiks pielietotas īpašas biotehnoloģijas

Akciju sabiedrība BAO kopā ar "LNK Industries" un citiem sadarbības partneriem uzvarējusi Ventspils brīvostas izsludinātajā konkursā "Ventspils brīvostas 1.muliņa demontāža" .

Pasūtījuma kopējā summa sastāda 4,16 miljonus latu un projekta īstenošanas ietvaros plānots attīrīt vairāk nekā 28 000 kubikmetru ar naftas produktiem piesārņotās grunts.

Piesārņojuma attīrīšana, izmantojot inovatīvu, bioloģiski noārdošos grunts mazgāšanas līdzekli Latvijā tiks izmantota pirmo reizi. Šī ir īpaša, Latvijā izstrādāta mikrobioloģijas tehnoloģija piesārņojuma attīrīšanai, ko a/s BAO plāno piedāvāt arī globālā tirgū. Galvenais ieguvums no bioloģiski sadalāma mazgāšanas līdzekļa pielietošanas ir efektīvāka un vieglāka notekūdeņu attīrīšana, kas rodas grunts mazgāšanas procesā. Ar aktīvu darbību Ventspils brīvostā, a/s BAO nostiprina savas pozīcijas kā viens no vadošajiem nozares uzņēmumiem, piedāvājot vēl plašāku pakalpojumu klāstu un strauji izvēršot aktīvu darbību vēsturiskā piesārņojuma sanācijā.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".