Apdrošinātāji: Latviešiem riskantākie ceļojumu galamērķi ir Ēģipte, Itālija un Spānija

Apdrošināšanas sabiedrība "BTA Insurance Company" SE pēc apkopotajiem datiem par latviešiem riskantākajiem ceļojuma galamērķiem ir identificējusi Ēģipti, Itāliju un Spāniju. Šā gada pirmajos piecos mēnešos no visiem saņemtajiem ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem 30% ir par negadījumiem, kas notikuši Ēģiptē, 8% - Itālijā un 7% - Spānijā.

Visvairāk jeb 25% no visiem gadījumiem joprojām ir saslimšanas ar gastroenterītu. Lielākoties ar šo slimību saslimst ceļotāji, kas dodas uz Ēģiptes un Turcijas kūrortiem, kur mēdz pārēsties vai saindēties ar pārtiku, kas karstumā strauji bojājas. Siltajās zemēs bieži novērojama saaukstēšanās, kas izraisa laringītu un faringītu, kā arī elpceļu iekaisumu. Tas saistīts ar gaisa temperatūru maiņu (ārā karsts, viesnīcā noregulēts zemas temperatūras kondicionieris).

Negadījumi Itālijā bijuši ziemas sporta veidu cienītājiem, taču Spānijā novērojams augsts zādzību risks. Mēnesī 20-30 atlīdzību pieteikumi saistīti ar nozaudētām, bojātām vai nozagtām bagāžām. Vislielākais pieteikto negadījumu skaits, protams, saistīts arī ar populārākajiem ceļotāju galamērķiem. Šogad pagarinājusies Ēģiptes tūrisma sezona, tādēļ arī rekordliels pieteikumu skaits. Pieaug arī eksotiskāku ceļojumu skaits, proti, šā gada 5 mēnešos pēc BTA datiem trešais populārākais galamērķis bijusi Taizeme, taču tikai 28 BTA klientiem bijuši sarežģījumi šajos ceļojumos, kas ir salīdzinoši maz proporcionāli ceļotāju skaitam. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šajā pavasarī samazinājies pieteikumu skaits no Turcijas, taču pieaudzis - no Spānijas.

Jekaterina Radzinska, "BTA Insurance Company" SE Personu apdrošināšanas departamenta direktore: "Saņemot satrauktu ceļotāju zvanus, visbiežāk jāatbild uz jautājumiem, kā konkrētajā situācijā cietušajai personai rīkoties, ja ir nozagta personīgā bagāža un nauda, kurā vietā var iegādāties konkrētus medikamentus. Saņemam arī lūgumus izsaukt ārstu konkrētā atrašanās vietā. Tā kā Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas plānot savus ceļojumus paši, neizmantojot tūrisma aģentūru pakalpojumus, tad atgādinām, ka ceļojumu apdrošināšana ir tikpat kā obligāta, jo mēs, kā apdrošinātājs, šādā gadījumā varam palīdzēt negadījumos, kā arī konsultēt 24h diennaktī dzimtajā valodā. Ceļotājiem noderīga ir arī BTA mobilā aplikācija, kurā ietverta īpaša Ceļojumu sadaļa - konsultācijas saņemšana no Latvijas vai ārvalstu partneru sazvanīšana ir klikšķa attālumā, iespējams nofotografēt bagāžas bojājumus un uzreiz nosūtīt BTA ātrākai atlīdzības lietas izskatīšanai. Iespējams noteikt savu atrašanās vietu, ja gadījies apmaldīties vai nepieciešams precizēt, uz kuru vietu izsaukt palīdzību."

Negadījumi un neparedzētas situācijas mūs var pārsteigt visnepiemērotākajos brīžos. Viens no BTA klientiem stāsta, ka, atrodoties Spānijā, viņam tika nozagta gan bagāža, gan nauda. Zagļi bija izsekojuši klientu, kurš brauca ar izīrētu automašīnu. Brauciena laikā automašīnai pārsprāga riepa, kuras nomaiņas brīdī, zagļi paņēma visas somas ar naudu un drēbēm, kas atradās automašīnas salonā. Konkrētajā situācijā klientu no vēl lielākām neērtībām izglāba tas, ka personas pase neatradās vienuviet ar naudu un drēbēm. Tāpēc BTA iesaka neglabāt vienuviet pasi un maku. Ceļojuma apdrošināšana šādos gadījumos kompensē finansiālos zaudējumus par nozagtajām personīgajām mantām, bet pases zādzības vai nozaudēšanas gadījumos BTA sedz zaudējumus, kas radušies pases atjaunošanas procesā un gaidīšanas laikā, t.sk., viesnīcu izdevumus, transportēšanu, telefona sarunas.

Svarīgākais