Saeima arī šonedēļ nelems par gāzes tirgus liberalizācijas daļēju atlikšanu

Arī šonedēļ no Saeimas darba kārības tika izslēgta Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas virzīto grozījumu Enerģētikas likumā izskatīšana, kas paredz atlikt daļas gāzes tirgus liberalizācijas prasību ieviešanu.

Izslēgt šo jautājumu no Saeimas darba kārtības rosināja deputāti Dzintars Zaķis (V), Edmunds Demiters (RP), Jānis Upenieks, Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) un Lolita Čigāne (V). Vienlaikus deputāti aicināja šo jautājumu iekļaut 5.septembra Saeimas sēdes darba kārtībā.

Iepriekš Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) skaidroja, ka šo jautājumu vajadzētu izņemt no Saeimas sēdes darba kārtības, jo Ekonomikas ministrijai līdz 6.jūnijam ir jāsagatavo priekšlikumi šajā jautājumā. Līdz ar to Saeimai nebūtu jālemj par likumprojektu, lai nerastos situācija, kad vienlaicīgi tiek virzīti divi procesi, kas kaut kādā veidā nonākt pretrunās, skaidroja premjers.

Kā ziņots, Saeima jau vairākas reizes izslēdza šo jautājumu no parlamenta sēdes darba kārtības.

Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātu vairākums 27.februārī vienojās virzīt grozījumus Enerģētikas likumā, daļēji atliekot gāzes tirgus liberalizāciju līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju. Tomēr vēlāk koalīcija nolēma, ka šis jautājums vispirms ir jāizvērtē valdībā.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts iepriekš norādīja, ka 2013.gada 19.martā Ministru kabinets konceptuāli atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu sākt darbu pie Trešās enerģētikas paketes direktīvas prasību ieviešanas divos posmos, proti, nodalot darbības, kas veicamas līdz 2014.gada aprīlim, un tās, kas īstenojamas laikā līdz tirgus izolācijas novēršanai.

Ekonomikas ministrija pašlaik gatavo nepieciešamos normatīvo aktu grozījumus, piemēram, attiecībā uz trešo pušu piekļuvi gāzes sistēmas infrastruktūrai. Atbilstoši Ministru kabineta dotajam mandātam iespējamo pārvades sistēmas operatora nodalīšanas modeļu salīdzinājums un detalizēta analīze tiks veikta šī gada laikā, lai valdība varētu pieņemt pārdomātu lēmumu par Latvijas patērētājiem un dabasgāzes sistēmas attīstībai piemērotāko variantu, informēja ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.

Savukārt, runājot par Saeimā izskatāmajiem likuma grozījumiem, kas paredz atlikt daļas liberalizācijas prasību ieviešanu, Pavļuts skaidroja, ka daļa prasību Latvijai būs jāievieš, jo tā uzņēmusies atsevišķas saistības.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais