Mācību kuponus saņēmuši 3480 cilvēki, kas pakļauti bezdarba riskam

bezdarbnieks © f64

Līdz šim Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) mācību kuponus izsniegusi 3480 cilvēkiem, kuri pakļauti bezdarba riskam.

NVA pārstāve Laima Levanoviča paskaidroja, ka visvairāk - 953 - kuponi izsniegti Rīgas reģionā, Latgalē izsniegti 877 kuponi, Kurzemē - 637, Vidzemē - 530, bet Zemgalē - 483 kuponi.

No tiem cilvēkiem, kuri kuponus saņēmuši, apmācības sākusi 1091 persona, bet trīs personas apmācības ir pabeigušas.

Visvairāk līdz šim apmācībā iesaistītie ir no apstrādes rūpniecības nozares, tās ir 286 personas, no pakalpojumu nozarēm ir iesaistījušās 123 personas, no vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozares - 104 cilvēki, no izmitināšanas un ēdināšanas nozares - 62 personas.

Patlaban bezdarba riskam pakļautie cilvēki vislielāko interesi ir izrādījuši par apmācībām, kas ir saistītas ar informāciju tehnoloģijām. Tā 249 cilvēki apgūst datormācības pilnveides programmas, informācijas ievadīšanas programmas, datorsistēmas tehniķu tālākizglītības programmas, datordizainu, "AutoCad" programmēšanu.

Grāmatvedības kvalifikācijas paaugstināšanas programmās iesaistījušās 189 personas, bet darba aizsardzības speciālistu profesionālās pilnveides programmās 130 personas. Angļu valodu šajā programmā apgūst 92 bezdarba riskam pakļautie.

Atbilstoši Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta nosacījumiem nodarbinātā persona sadarbībā ar savu darba devēju var izvēlēties pati to apmācību virzienu vai jomu profesionālās pilnveides vai profesionālās tālākizglītības programmu apguvē, kas nepieciešama ilgtspējīgas darba vietas saglabāšanai.

Jau ziņots, ka no šī gada septembra ar Eiropas Savienības fondu atbalstu NVA piedāvā jaunu pakalpojumu bezdarba riskam pakļautajiem darbiniekiem - profesionālo apmācību, izmantojot kuponu.

Lai tajos uzņēmumos, kuri spiesti uz laiku samazināt ražošanas vai pakalpojumu apjomus, nodrošinātu darba vietu pastāvēšanu un darbinieka skaita saglabāšanu, bezdarba riskam pakļautie darbinieki iegūst iespēju apgūt tieši ar darba devēja profesionālo darbības jomu saistītas profesionālās pilnveides un profesionālās tālākizglītības programmas.

Līdz ar to tiek veicināta darbinieka konkurētspēja un samazināts individuālais bezdarba risks profesionālās dīkstāves laikā.

Lai saņemtu šo pakalpojumu, darbiniekam jāierodas jebkurā no 28 NVA filiālēm, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu (pasi) un darba devēja apliecinājumu, kura sagatavošanas paraugs ir atrodams NVA mājaslapā. Ja pretendents atbilst pasākuma dalībnieka nosacījumiem, viņš tiek piereģistrēts un saņem kuponu mācībām jebkurā paša izvēlētā izglītības iestādē.

Kupons ir garantijas apliecinājums tam, ka gadījumā, ja bezdarba riskam pakļautais darbinieks, izvēloties mācību iestādi, apgūs darbam nepieciešamo mācību programmu, apmācības viņam tiks apmaksātas līdz 300 latiem profesionālās pilnveides mācību programmai vai līdz 500 latiem profesionālās tālākizglītības mācību programmai. Apmācības maksimālais ilgums ir seši mēneši.

Pasākumā plānots līdz 2013.gadam iesaistīt vismaz 11 000 bezdarba riskam pakļauto personu, tajā skaitā 2009.gadā 2 000 nodarbināto.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais