Stambulā lidostas autobuss latviešu tūristus nogādā tieši nemieru epicentrā

© Scanpix

Latvijas iedzīvotāji ne vienmēr atbildīgi izpēta ceļojumu maršrutus, tāpēc mēdz attapties bīstamās vietās draudīgās situācijās un tikai tad domāt, kur meklēt palīdzību. Pašlaik Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) īpaši brīdina par situāciju Ēģiptē, Turcijā, Izraēlā un Ziemeļkorejā.

Turklāt Turcijā, Stambulā, bīstamā situācijā var iekulties arī nezināšanas dēļ, jo autobuss no lidostas iebraucējus aizved tieši līdz sadursmju vietai.

Tūristu iecienītās Turcijas pilsētās notiekošās protesta akcijas ir būtisks iemesls, lai ĀM ieteiktu izvairīties no atrašanās masu pulcēšanās vietās. Saspringta situācija ir uz Turcijas un Sīrijas robežas, pierobežas reģionos ir notikuši divi lieli terora akti, tāpēc ceļotājiem jāizvērtē, cik droši būs doties piedzīvojumu meklējumos uz turieni.

Tomēr tūroperators Novatours nācis klajā ar pretēju informāciju, pamatojoties uz savu vairāk nekā desmit gadu ilgo pieredzi Turcijā. Situācija tūristu apmešanās vietās esot droša un pašlaik neradot draudus ceļotājiem. Ažiotāža esot pārspīlēta. «Protestu akcija nerada nekādus draudus Latvijas tūristiem. Protestētāju darbība ir notikusi attālākos rajonos, radot nelielas nekārtības. Tie nav kvalificējami kā protesti, kas satur apdraudējumu tūristiem,» norādīts tūroperatora vēstulē medijiem. Novatours esot sazinājies ar saviem partneriem un darbiniekiem, kuri strādā populārākajās tūristu apmešanās vietās, un viņi apgalvojuši, ka viss ir mierīgi.

ĀM informē, ka arī Izraēlas un Sīrijas robežas tuvumā uzturēties nav droši, bet Gazas sektorā pastāv tūristu nolaupīšanas draudi. Paļauties uz to, ka «ar mums tā nenotiks», ir vieglprātīgi, ko pierāda Igaunijas velotūristu nolaupīšana uz Sīrijas un Libānas robežas 2011. gadā. Pēc atbrīvošanas viņi stāstīja, ka nolaupīti ļoti ātri un profesionāli. Gūstā viņi pavadīja apmēram četrus mēnešus.

Arī Ēģiptē, citā tūristu iecienītā valstī, ir gan mierīgāki, gan bīstamāki reģioni, tāpēc jāizvērtē, kurp doties un kādus pakalpojumus izmantot. Visdrošāk ir sadarboties ar pārbaudītām tūrisma kompānijām. Situācija Sarkanās jūras kūrortos ir stabila un mierīga, bet tiek pieļauts, ka Kairā, Luksorā un citās lielākajās pilsētās, kuras tūristi parasti uzskata par apmeklējuma vērtām, protesta akcijas varētu uzliesmot negaidīti. Diennakts tumšajā laikā pārvietoties nevajadzētu, jo ir pieauguši uzbrukumi un laupīšanas autobraucējiem.

Turklāt Ēģiptē ceļotāju veselību apdraud gan poliovīrusa tips, gan A hepatīts. Pēdējais aktivizējies Hurgadā un Šarmeššeihā, tāpēc pirms došanās uz šo valsti būtu jāvakcinējas.

***

UZZIŅAI

CEĻOTĀJIEM JĀREĢISTRĒJAS

Lai ārkārtas situācijā varētu iespējami ātrāk saņemt palīdzību, pirms prombraukšanas ceļotājiem un tūristiem ieteicams reģistrēties ĀM konsulārajā reģistrā, norādot informāciju par sevi (vārds, uzvārds, personas kods un, ieteicams, apdrošināšanas kompānija); ceļojumu (ceļojuma laiks, ārvalsts, apmešanās vietas adrese, tālrunis, epasts, pa kuru būsiet sasniedzams ceļojuma laikā); personu, kurai paziņot nelaimes gadījumā (vārds, uzvārds, kontakti).

Ārkārtas situācijā var sazināties ar ĀM Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: + 371 26 33 77 11.

Latvijā

Tiem cilvēkiem, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2024.gada trešajā ceturksnī, no jūlija līdz septembrim, bija vairāk nekā 1000 eiro, līdz 2024.gada 15.oktobrim ir jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma. Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā Vienotajā nodokļu kontā līdz 2024.gada 23.oktobrim, ziņo Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Svarīgākais