Samazinājies šķirojamo un celtniecības atkritumu apjoms

Šogad vērojams atkārtoti izmantojamo jeb šķirojamo, kā arī celtniecības atkritumu apjoma samazinājums, liecina biznesa informācijas portāla "Nozare.lv" vides apsaimniekošanas uzņēmumu aptauja.

Mazumtirdzniecībai gada griezumā valstī krītoties par 30%, būtiski samazinājies atkārtoti izmantojamo jeb šķirojamo atkritumu apjoms, ņemot vērā, ka lielāko daļu no apsaimniekojamā veido iepakojums, norāda atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "L&T" direktors Reinis Ceplis.

Dramatisks samazinājums vērojams celtniecības atkritumiem jeb būvgružiem, kas skaidrojams ar būvniecības pakalpojumu kritumu, uzsver Ceplis.

"Sadzīves atkritumu apjomu un svara izmaiņas, pēc mūsu novērojumiem, daudz vairāk ir sezonālas dabas process, piemēram, pēc ziemas un lapu sezonā rudenī apjomi var būt 20% lielāki par gada vidējo rādītāju," atzīmē "L&T" pārstāvis.

Būtiskākais jaunums, ka šī gada 1.janvārī līdz trīs latiem par tonnu palielināts dabas resursu nodoklis poligonos noglabājamajiem sadzīves atkritumiem. Palielinājumi plānoti arī 2011. un 2012.gadā. "Atkritumu apsaimniekotāji saskaras ar situāciju, kad traģiskajā valsts ekonomiskajā situācijā izmaksas aug valsts dēļ, bet iegūt izdevumu pieauguma kompensāciju no klientiem ir katra uzņēmuma laimes spēle. Ilgtermiņā tā dzīvot nedrīkst, jo nozare nevar strādāt ar zaudējumiem," norāda atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma pārstāvis.

Uz kopīgā atkritumu samazināšanās fona diemžēl nav mazinājusies dažu indivīdu "tradīcija" savus atkritumus izmest ceļmalās un mežos, tādējādi piesārņojot vidi, stāsta AS "Latvijas Zaļais punkts" mārketinga un komunikācijas direktors Valdis Martinsons.

Martinsons norāda, ka Latvijā šķirošana praktiski notiek gandrīz visā valstī, taču vissliktākā situācija ar atkritumu šķirošanu pagaidām ir Rīgā, jo pietrūkst šķirošanas vietu, īpaši tas attiecas uz Vecrīgu un Rīgas centru. Labvēlīgāki apstākļi atkritumu šķirošanai ir Rīgas mikrorajonu iedzīvotājiem.

Rīgas centrā šķirošanas laukumu izveide būtu apgrūtināta, taču kopumā pieci šķirošanas laukumi, kas darbojas Rīgā, tāda mēroga pilsētai ir pārāk maz, atzīst "Latvijas Zaļā punkta" pārstāvis.

Svarīgākais