Par vardarbību skolās VBTAI šogad saņēmusi teju 800 sūdzību

© AFP

Šā gada laikā par vardarbību izglītības iestādēs uz Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu tālruni saņemti jau 799 zvani.

Šie gadījumi saistīti gan ar fizisku, gan emocionālu vardarbību pret skolēniem gan no vienaudžu, gan pedagogu puses. Kā skaidro inspekcijas pārstāve Marika Grasmane, 690 no šiem zvanītājiem sūdzējušies par vardarbību tieši vienaudžu vidū.

Tāpat VBTAI šogad konstatējusi 59 ar bērnu tiesību pārkāpumiem saistītus bērnu tiesību pārkāpumus skolās, bet 197 skolēni vai viņu vecāki lūguši VBTAI iesaistīties konfliktsituāciju risināšanā izglītības iestādēs.

Šai situācijā VBTAI uzskata, ka ir nepieciešams izveidot sistēmu, kas palīdzētu skolās uzlabot savstarpējās attiecības un iemācīt skolēniem konstruktīvi risināt izveidojušās konfliktsituācijas. Turklāt, iespējams, ka, skolēniem pārejot mācīties citā skolā, bieži ir grūtības piemēroties jaunajai skolas videi, tāpēc arī veidojas konfliktsituācijas, kā arī sadursmes ar vienaudžiem.

Tāpat novērots, ka skolās pieaug fiziska vardarbība un emocionāla vardarbība, kas turklāt nav vienkārši apsaukāšanās vai lamāšanās, bet daudz izsmalcinātāki veidi, piemēram, kāda pāridarījuma nofilmēšana un ievietošana internetā.

Šis mācību gads izteikti ir saasinājis šīs problēmas, jau iepriekš atzina VBTAI priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa.

Svarīgākais