Uz laiku pazeminās ūdenslīmeni Rīgas HES un Ķeguma HES ūdenskrātuvēs

Šogad gadskārtējo remontdarbu dēļ ūdenslīmenis Ķeguma hidroelektrostacijas (HES) un Rīgas HES ūdenskrātuvēs tiks pazemināts attiecīgi no 1.jūlija līdz 29.jūlijam un no 1.augusta līdz 16.septembrim, informēja AS "Latvenergo" pārstāve Ilvija Līvmane.

Ūdens līmeņa mainīgajā zonā ir plānots veikt Pļaviņu HES labā krasta nogāžu betona virsmas stiprinājumu atjaunošanas remontdarbus un Ķeguma HES tilta balstu betona virsmas stiprinājumu atjaunošanas remontdarbus. Šo darbu izpildei "Latvenergo" pazeminās ūdens līmeni Ķeguma HES ūdenskrātuvē līdz 30,40-30,80 metriem no absolūtās atzīmes, kas ir par 0,85-0,45 metriem zemāk par pieļaujamo minimālo ūdens līmeni.

Ūdens līmeņa pazemināšana, lai veiktu plānotos remontdarbus hidrobūvēm, Rīgas HES ūdenskrātuvē notiks laikā no šā gada 1.augusta līdz 16.septembrim. Šajā laikā plānots veikt Rīgas HES labā krasta nogāžu betona virsmas stiprinājumu atjaunošanas remontdarbus. "Latvenergo" šajā periodā pazeminās ūdens līmeni augstuma atzīmju robežās 16,10-16,30 metriem, kas ir par 0,90-0,70 metriem zemāk par pieļaujamo minimālo ūdens līmeni.

Iedzīvotāju un uzņēmēju informēšanai "Latvenergo" mājaslapā ir izveidota īpaša sadaļa, kurā var uzzināt par ūdenslīmeņa izmaiņām. Tāpat uzņēmums aicina iedzīvotājus un uzņēmējus ūdenslīmeņa pazemināšanas periodu izmantot savām vajadzībām, piemēram, krastu nostiprināšanai, piestātņu izbūvei, kā arī pludmaļu zonu labiekārtošanai un sakopšanai.

Daugavas HES ūdenskrātuvēs līmenis regulāri tiek pazemināts gan apsekošanas, gan remonta darbos jau kopš katras hidroelektrostacijas uzcelšanas brīža.

Ūdenslīmeņa pazemināšanai Ķeguma HES un Rīgas HES ūdenskrātuvēs ir saskaņota ar Valsts Vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldi. Pazeminot ūdenslīmeni ūdenskrātuvēs, "Latvenergo" katru gadu saskaņā ar ekspertu slēdzienu sedz zivju resursiem nodarītos zaudējumus.

Svarīgākais