Līdz 2013. gadam valsts pārvaldē strādājošo skaits būs jāsamazina par 29 221 dabinieku

Līdz 2013.gadam valsts pārvaldē strādājošo skaitu plānots samazināt par 29 221 darbinieku, liecina premjera Valda Dombrovska (JL) sagatavotais ziņojums 30.novembra valdības sēdei.

Ziņojumā norādīts, ka šā gada pirmajā un otrajā ceturksnī vidēji vispārējā valdības sektorā ir nodarbināti 205 263 darbinieki, bet Latvijas iedzīvotāju skaits ir 2 259 800, tādējādi vispārējās valdības sektorā nodarbināto īpatsvars ir 9,083%.

Lai 2013.gadā, kad prognozētais Latvijas iedzīvotāju skaits gaidāms 2,2 miljoni, sasniegtu mērķgriestus - vispārējā valdības sektorā pamatdarbā nodarbināto skaita īpatsvars no kopējā iedzīvotāju skaita ir 8% -, turpmāko gadu laikā ir jāpanāk nodarbināto skaita samazinājums par 29 221 darbinieku.

Ziņojumā uzsvērts, ka Ministru kabinets tiešā un nepastarpinātā veidā var ietekmēt nodarbināto skaitu institūcijās, kas ir padotas kādam Ministru kabineta loceklim. Kopumā ir 198 šādas iestādes, kurās ir nodarbināti 53 496 darbinieki jeb 26% no vispārējā valdības sektorā kopā nodarbinātiem 205 263 darbiniekiem.

Tādējādi Ministru kabinets tiešā un nepastarpinātā veidā var ietekmēt ne vairāk kā 26% vispārējā valdības sektorā nodarbināto, kuri strādā 10% institūciju no to kopējā skaita.

Sākot ar 2008.gadu, Ministru kabineta padotajās budžeta iestādēs nodarbināto skaits ir samazinājies par 15,1%, plānojot kopējo samazinājumu par 21,9% līdz 2009.gada beigām.

Minētie apsvērumi ierobežo ministriju iespējas veikt nodarbināto skaita izmaiņu aprēķinus nozarēs. Kā papildus faktors nodarbināto skaita izmaiņas nozarē ietekmē arī ieplānotās strukturālās reformas, kas ir saistītas ar institūciju reorganizāciju un to nodošanu citām nozarēm. Tādējādi racionāli ir noteikt kopējo nodarbināto skaitu vispārējā valdības sektorā un regulāri uzraudzīt tā lielumu, par mērķi izvirzot konkrētā mērķlieluma sasniegšanu 2013.gadā.

Ministru sniegtā informācija premjeram liecina, ka amata vietu skaits valsts tiešajā pārvaldē ir samazināts par 20-30% procentiem. Papildus būtisks nodarbināto skaita samazinājums ir iespējams, tikai veicot strukturālas reformas vai būtiski samazinot padotības iestāžu skaitu, tās reorganizējot un daļēji atsakoties no krīzes laikam neatbilstošu funkciju īstenošanas.

Ziņojumā norādīts, ka Ministru kabineta doto uzdevumu var sasniegt, izmantojot divas pieejas. Piemēram, varētu tikt īstenota tiešā pieeja - faktiski samazinot nodarbināto skaitu, reorganizējot budžeta iestādes, atlaižot nodarbinātos, koncentrējot vai pārtraucot funkciju izpildi vai uzdevumus nododot izpildei ārpus publiskā sektora.

Valsts un pašvaldību budžeta iestādes var īstenot šo pieeju saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajiem padotības principiem. Vienlaikus jāpatur prātā, ka funkciju deleģēšanas gadījumā institūcijai vajadzēs turpināt segt funkcijas veicēja izdevumus, tādējādi tieša nodarbināto skaita samazināšanās publiskā sektorā var nenozīmēt ekvivalentu samazinājumu valdības izdevumos.

Tāpat piedāvāta netiešā pieeja - samazinot asignējumus valsts un pašvaldību budžeta daļēji finansētiem komersantiem vai privatizējot valsts un pašvaldību komersantus, šos komersantus izslēdzot no vispārējā valdības sektora uzskaites saskaņā ar "50% noteikumu".

Tādējādi vispārējās valdības sektorā nodarbināto skaitu ietekmē finanšu līdzekļu apjoms, kas tiek administrēts ar valsts budžeta starpniecību. Jo lielāka ir valsts un pašvaldību ietekme ekonomikā, jo lielāks nodarbināto skaits tiek uzskaitīts vispārējā valdības sektorā, un pretēji.

Ziņojumā uzsvērts, ka tālāka nodarbināto skaita samazināšanās vispārējā valdības sektorā ir iespējama pie šādiem nosacījumiem - tiek veikta atbalsta funkciju centralizācija un koncentrācija valsts un pašvaldību institūcijās, tiek īstenota valsts un pašvaldību kontrolēto komersantu privatizācija vai būtiski samazināti asignējumi no valsts un pašvaldību budžetiem. Uzvērta arī publiskās un privātās partnerības formu attīstība, piemēram, Labklājības ministrijas iecerētā privātā publiskā partnerība, lai nodrošinātu sociālos pakalpojumus.

Savukārt palielināt darbinieku skaitu var, ievērojot tikai šādus apsvērumus - sociāli ekonomiskās situācijas pasliktināšanās, palielinoties noziedzīgu nodarījumu skaitam, kas ietekmēs nodarbināto skaitu kriminālsodu izpildes funkcijas īstenojošās iestādēs, zemnieku un zvejnieku saimniecību reformas īstenošana, kas pieprasa nodarbināto skaita palielināšanu Uzņēmumu reģistrā.

Ziņojums liecina, ka Autotransporta inspekcija plāno palielināt nodarbināto skaitu, jo no 2011.gada ir jānodrošina jaunas funkcijas - autoceļu lietošanas nodevas administrēšana un kontrole - veikšana saskaņā ar Autoceļu lietošanas nodevas likumu.

Savukārt Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs plāno palielināt darbinieku skaitu, jo saskaņā ar grozījumiem Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumā no 2011.gada 1.jūnija būs jāpārņem jūras negadījumu izmeklēšanas funkcijas.

Ziņojums pēc izskatīšanas valdībā tiks nosūtīts Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Latvijā

Par peļņu nesošo valsts uzņēmumu kotēšanu biržā; ko nozīmē “Latvenergo” “zaļā meita”; cik veiksmīga ir “Latvenergo” komercdarbība kaimiņzemēs; kā uzkrāt vēja un saules enerģiju; kādēļ mums nepieciešams savs elektropārvades kabelis ar Zviedriju, par šiem un citiem jautājumiem intervijā “Neatkarīgajai” valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” padomes priekšsēdētājs Aigars Laizāns.

Svarīgākais