Jundze: raidījuma "100 grami kultūras" nākotne būs zināma rudenī

Vairākiem Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumiem tuvojas atvaļinājuma laiks – tajā skaitā 100 grami kultūras, ap kuru savērpās asas kaislības pēc tam, kad LTV vadība to bija nolēmusi atbīdīt uz vēlākām nakts stundām.

LTV, kurai pārmeta vienīgā kultūras raidījuma iznīdēšanu, galu galā solījās tam saglabāt labāko ētera laiku, tikai nevis LTV1, bet LTV7 kanālā ar atkārtojumu LTV1. Raidījuma vadītājam Arno Jundzem par programmas nākotni gan neziņa nav mazinājusies – to varēšot kliedēt tikai rudenī, kad tai būs jāatsāk darbība.

Jūnijā ēterā aizies vēl trīs 100 grami kultūras raidījumi, bet pēc tam trīs mēnešus būs pārtraukums, skaidro raidījuma vadītājs. Citiem atvaļinājums radot pozitīvas emocijas, bet ne viņam, jo jau gadiem par to maksāts netiekot nekas. A. Jundze esot jau vairāk nekā 10 gadus nostrādājis LTV, bet tikai divus gadus bijis normāls darba līgums, kas paredz atlīdzību arī atvaļinājumā. «Esmu jau pieradis, ka ir tikai autorlīgums, kuru slēdz uz gadu vai pusgadu. Arī šogad līgums ir līdz gada beigām, bet, vai tas tiešām tā būs, nezinu,» ar rūgtumu atzīst A. Jundze, piebilstot, ka visu laiku par to klusējis, bet nu «esot piegriezies», un ne tikai viņam, bet arī citiem LTV strādājošajiem nesakārtoto darba attiecību dēļ stipri cietusi pašvērtība. Viņš gan tajā visā nevainojot jauno LTV vadību, jo tā šo sistēmu saņēmusi mantojumā.

Par LTV vadības pārmetumiem, kas tika veltīti raidījumam 100 grami kultūras, viņš rausta plecus – nu nevarot viņš turpmāk solīt krietni lielāku auditoriju. Diemžēl izklaides raidījumi, šovi un seriāli izkonkurē kultūras programmas, un tā nav tikai skatītāju gaumes maiņa, bet gan arī digitālās televīzijas sniegtās iespējas, jo tā piedāvā desmitiem kanālu – spēj tikai spaidīt pogas. Bet vai tādēļ atteikties no nekomerciālajām programmām vispār vai ielikt tās neskatītākajos TV laikos? Valstij tomēr jāatbalsta un jāveido kultūrpolitika – vai tas ir rentabli vai nav, ir pārliecināts A. Jundze.

Viņš arī vērš uzmanību uz to, ko daudzi neliekas manām (tajā skaitā – LTV vadība): milzīgs skaits potenciālo skatītāju ir aizbraukuši no Latvijas – par to liecina arī daudzas citas jomas, ne tikai TV. Ne mazums sāpīgs jautājums esot raidījuma finanses. «Var jau nez ko plānot un nez kādus jaunus modeļus veidot, taču, ja nav atbilstošu līdzekļu, tad tā ir tikai tukša runāšana,» noplāta rokas raidījuma vadītājs. Kad taisījuši raidījumus par Eiropas Savienības projektā piešķirto naudu, varējuši izveidot daudzpusīgu, pilnīgi cita līmeņa 100 grami kultūras par Alvi Hermani un Vācijas grāmatu mesi. Par ikdienas līdzekļiem nevarot pat aizbraukt līdz Jelgavai.

Runājot par rudeni, A. Jundze ironizē: vai tikai nebūšot tā, kā ar LTV un Latvijas Radio apvienošanu – runāts tiek ilgi, bet, vai tam būs nauda, atbildes nav. «Priekšlikumus esam uzrakstījuši, ceru, ka būs vēl tikšanās ar LTV vadību. Tad jau redzēs, kas notiks,» rezumē raidījuma vadītājs, piebilstot, ka kuluāros par nākotnes scenārijiem izskanot dažādas prognozes.