Akceptēts plāns bērnu noziedzības novēršanai

Ministru kabineta (MK) komiteja 3. jūnijā akceptējusi starpinstitūciju darba grupas izstrādāto septiņu gadu plānu bērnu noziedzības novēršanai un bērnu aizsargāšanai pret noziedzīgiem nodarījumiem.

Pamatnostādņu mērķis ir samazināt bērnu noziedzību, novērst noziedzīgu uzvedību veicinošus faktorus, kā arī uzlabot bērnu drošību, aizsargājot tos no veselības un dzīvības apdraudējuma.

Plānots, ka nolūkā samazināt bērnu noziedzību, novērst noziedzīgu uzvedību veicinošus faktorus, kā arī uzlabot bērnu drošību no šī gada līdz 2019.gadam tiks īstenoti 36 dažādi pasākumi un uzdevumi, no kuriem daži - ieviest nepilngadīgo probācijas klientu uzraudzības programmu, organizēt izlīguma nedēļu, organizēt apmācības personām, kuras strādā ar nepilngadīgajiem, īstenot apmācību programmas jauniešiem, sagatavojot viņus veiksmīgākai pārejai no izglītības sistēmas uz darba tirgu, kā arī īstenot resocializācijas pasākumu kompleksu notiesātajiem nepilngadīgajiem, regulāri izvērtējot sasniegtos rezultātus.

Šim mērķim pakārtoti divi apakšmērķi - starpinstitūciju sadarbības modeļa pilnveidošana nolūkā nodrošināt pēc iespējas labāku palīdzību riska grupas bērniem un viņu vecākiem, kā arī bērniem radīt atbilstošu vidi saskaņā ar starptautiskajiem tiesību aktiem, rekomendācijām un ieteikumiem.

Lai sasniegtu pamatnostādnēs definēto mērķi un apakšmērķus, izvirzīti divi svarīgākie rīcības virzieni - bērnu noziedzīgo nodarījumu prevencija un bērnu aizsardzība pret noziedzīgajiem nodarījumiem.

Pamatnostādnēs paredzēto pasākumu īstenošana šogad tiks nodrošināta no iesaistītajām institūcijām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, bet 2014.-2019.gadā šim mērķim papildus būšot nepieciešami vēl ap 100 000 latu ik gadu.

No pamatnostādnēs apkopotajiem statistikas datiem secināms, ka noziedzība nepilngadīgo vidū pēdējos gados kopumā ir mazinājusies.