Sākas advente un jaunais Baznīcas gads

© Rūta Kalmuka F64

Šodien Rietumu kristīgajās baznīcās tiek svinēta pirmā advente, ar kuru baznīcās sākas jaunais liturģiskais gads. Ar adventi apzīmē laika posmu no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem.

Vārds "advents" tulkojumā no latīņu valodas nozīmē "atnākšana", un šinī laikā ticīgie gatavojas Kristus atnākšanas svētkiem - Ziemassvētkiem.

Tradicionāli adventes laikā katru svētdienu tiek aizdedzināts pa vienai svecītei adventes vainagā, kas simbolizē, ka Kristus ir vienīgā saule, mūsu ciemiņš, skaidroja Romas katoļu baznīcā Latvijā.

Turklāt saskaņā ar tradīciju vainagam, tāpat kā Kristum, ir divi tituli - karaliskais un uzvarētāja tituls. "Adventes vainags mums pasludina, ka bērns, ko visas tautas gaida, ir karalis, kurš uzveic tumsu ar savu gaismu. Priežu vai egļu zari, ko izmanto, pinot vainagus, vienmēr ir zaļi, kas simbolizē cerību un mūžīgo dzīvību," pastāstīja baznīcā.

Katrai adventes svētdienai ir sava pamattēma, kuru kristieši pārdomā, gatavojoties Kristus atnākšanas svinēšanai. Tradicionālā adventes krāsa ir violeta vai purpura, izņemot trešo adventes svētdienu, kad dominē rozā kā prieka krāsa.

Adventes pirmajā svētdienā sākas jaunais Baznīcas liturģiskais gads, kas tradicionāli noslēdzas ar Mūžības svētdienu. Šāda kārtība veidojusies no izpratnes, ka cilvēka ticības dzīve sākas līdz ar sastapšanos ar Kristu. Kristus ir Dievs, kurš kā bērns ienāk cilvēka dzīvē, pieaug, atstāj savu mācību, mirst pie krusta, Lieldienās augšāmceļas un vada cilvēku uz sastapšanos ar Dievu pēc laicīgās dzīves.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags uzsver, ka pirmā adventes svētdiena ir veltīta pārdomām par cilvēku mērķi un beigu lietām: to, kas gaidāms pēc šīs dzīves un pasaules, no kurienes katrs no mums nāk un uz kurieni dodas, par eksistences jēgu un Dieva meklējumiem. Taču Bībele mudina palūkoties apkārt un ieraudzīt daudzās zīmes, ka Dieva valstība ir tuvu.

Savukārt pārējās adventes svētdienas soli pa solim ved tuvāk Jēzus Kristus dzimšanai kā Dieva atbildei uz jautājumiem par mūžību un dzīves jēgu. "Advente ir laiks, kad gatavojamies uzņemt Kristu," uzsver arhibīskaps, "tādēļ tradicionāli advente ir nevis izpriecu un iepirkšanās, bet gavēņa laiks. Mēs gaidām Jēzus nākšanu pie mums priecīgā vienkāršībā, klusumā un savaldībā."

Savukārt Romas katoļu baznīcas priesteris Andris Kravalis uzsver grēku nožēlas nozīmi adventes laikā, lai ticīgie varētu sagatavoties Jēzus piedzimšanas dāvanai. Tādēļ kristieši šajā laikā cenšas biežāk piedalīties dievkalpojumos, izsūdzēt grēkus un atturēties no trokšņainiem pasākumiem un izpriecām, jo tas ir garīgu pārdomu, izvērtēšanas laiks.

Svarīgākais