Izveidots jauns resursu centrs imigrantiem

Biedrība "Patvērums "Drošā māja"", kas aktualizē sociālās jomas problemātiku sabiedrībā, darbojas kā aktīvs citu nevalstisko organizāciju, valsts un pašvaldību partneris, radījis jaunu resursu centru imigrantiem, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāve Rasa Saliņa.

Tas tapis Eiropas trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda līdzfinansētā projektā "Tikšanās telpa". Resursu centrs, kas izveidots biedrības telpās Rīgā, Elizabetes ielā 51-12B, plānots kā tikšanās vieta imigrantiem, kurā viņi var pārrunāt iespējamās problēmas un meklēt to risinājumam atbilstošu variantu.

Ņemot vērā imigrantiem pieejamo resursu trūkumu, "Patvērums "Drošā māja"" centrā ir nodrošināta iespēja izmantot interneta resursus, lai sazinātos ar radiniekiem izcelsmes valstī vai sazināties savā starpā. Individuālos jautājumus imigranti var uzdot gan telefoniski, gan apmeklējot centru un klātienē konsultējoties pie biedrības speciālistiem.

Projekta realizācijas laiks ir no 2009.gada jūnija līdz 2009.gada decembrim. Galvenā mērķa grupa projektā ir trešo valstu pilsoņi, kas dzīvo Latvijā ne ilgāk kā piecus gadus, vai arī nupat ir ieradušies Latvijā un tiem ir vajadzīga palīdzība, lai sekmīgi iekļautos Latvijas sabiedrībā.

"Latvijā imigrantu integrācijas problemātika kļuva aktuāla pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES). Līdz šim mūsu valstī nebija izveidots atbilstošas kapacitātes nevalstiskais sektors, kas ir gatavs praktiski iesaistīties ārvalstu pilsoņu integrācijas politikas risināšanā. Esam priecīgi, ka ar mūsu jaunizveidotā resursa centra palīdzību varam palīdzēt sniegt atbalstu un risināt dažādus sociālus un sadzīves jautājumus, gan tiem jaunajiem ieceļotājiem, kuri Latvijā jau uzturas, gan arīdzan tiem, kuri šeit plāno uzturēties nākotnē," stāsta "Patvērums "Drošā māja"" valdes priekšsēdētāja Sandra Zalcmane.

Informācija par jaunizveidoto resursu centru pašlaik tiek izsūtīta arī uz Latvijas diplomātiskajām institūcijām trešajās valstīs, uz kurām imigranti dodas, lai nokārtotu formalitātes, kas saistītas ar plānoto uzturēšanos Latvijā.

"Es esmu dzīvojis dažādās Eiropas valstīs un no savas pieredzes zinu, cik grūti ir iejusties jaunā vidē, iepazīt sabiedrību, tās kultūru, valdošās normas un pastāvošās vērtības. Šāda resursu centra izveide ir būtiska imigrantiem, jo ir svarīgi apzināties, ka tev svešā valstī ir pieejama palīdzība un atbalsts, ka ir vieta, kur cilvēks vienmēr ir gaidīts un, kur viņu uzklausīs un sapratīs," skaidro projekta koordinators Georgijs Polatsidis.

Zviedrijas eksperte etnoloģijas jautājumos Eva Norstroma norāda, ka mūsdienu pasaulē cilvēki kļūst aizvien mobilāki un bieži vien ceļo pa ES valstīm. Tāpēc ir nozīmīgi, ka šajās valstīs darbojas tāds resursu centrs, kurā visdažādāko nāciju pārstāvjiem tiek sniegta nepieciešamā informācija. Šāda palīdzība sekmē ārvalstnieku ātrāku un sekmīgāku iekļaušanos Latvijas sabiedrībā un samazina diskrimināciju, novēršot strukturālās barjeras, ar ko bieži vien sastopas imigranti.

"Nereti daudzus jautājumus viņi nevar atrisināt paši, tā kā trūkst informācijas un zināšanas par Latvijas sociālo vidi un tās piedāvātajām iespējām, kā arī par to kā Latvijā sabiedrība funkcionē kopumā," atzīmē Norstroma.

Vienlaikus ar resursa centra izveidi sākta arī informācijas un atbalsta struktūras imigrantiem izstrāde. Plānots, ka decembrī "Patvērums "Drošā māja"" mājas lapā tiks izvietota plaša informācija četrās valodās par dažādiem sociālas dabas jautājumiem, piemēram, par veselības aprūpi, izglītību, nodarbinātību un citiem jautājumiem, kas ir svarīgi trešo valstu pilsoņiem ierodoties un uzsākot savu dzīvi Latvijā.

Pēc PMLP datiem, trešo valstu piederīgajiem, kuri uzturas un ir nodarbināti Latvijā, 2009.gada pirmajā pusgadā izsniegtas 1 354 darba atļaujas. Salīdzinot ar šo pašu periodu 2008.gadā par 4% palielinājies to darba atļauju skaits, kas izsniegtas tiem trešo valstu piederīgajiem, kuri Latvijā ieceļo ģimenes apvienošanas nolūkā un ir tiesīgi strādāt algotu darbu pie jebkura darba devēja. No šogad pirmajā pusgadā izsniegtajām 3 085 darba atļaujām 1731 izsniegta tieši šīs kategorijas ieceļotājiem.

ES imigrantu integrācijas īstenošana ir viens no uzdevumiem ceļā uz Lisabonas stratēģijā noteikto mērķu sasniegšanu.

"Patvērums "Drošā māja"" ir dibināta 2007.gada 6.augustā ar mērķi attīstīt atbalsta pakalpojumus cilvēku tirdzniecībā cietušām personām, legālajiem imigrantiem, tai skaitā patvēruma meklētājiem, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss, nodrošinot indivīda tiesības saņemt atbilstošu palīdzību un aizstāvību.

Biedrības mērķis ir veicināt cilvēku tirdzniecībā cietušu personu rehabilitāciju un reintegrāciju sabiedrībā, nodrošināt atbalsta pakalpojumus legālajiem imigrantiem, tai skaitā patvēruma meklētājiem, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss, veidojot interaktīvas apmācības formas un attīstot sadarbību ar valsts un pašvaldību institūcijām, sabiedriskām un kristīgām organizācijām Latvijā un pasaulē.

"Patvērums "Drošā māja"" ir ieguvusi tiesības sniegt valsts apmaksātos sociālās rehabilitācijas pakalpojumus cilvēku tirdzniecības upuriem. Organizācija uzsākusi darbu starpprofesionāļu komandas izveidē patvēruma meklētāju, bēgļu un personu ar alternatīvo statusu atbalstam.

Svarīgākais