Cimdars: Diezin vai sasniegsim tādu pašu vēlētāju aktivitāti kā iepriekšējās vēlēšanās

Šajās pašvaldību vēlēšanās diezin vai būs sasniegta tāda pati vēlētāju aktivitāte, kāda bija iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās, šovakar pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas žurnālistiem atzina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Ja dienas sākumā vēl bijusi tāda cerība un prognozes, tad, dienai ritot uz vakara pusi, cerības mazinājās. "Rīta pusē situācija bija ļoti cerīga. Pēc tam dienas gaitā cerības sāka plēnēt. Jāsaka, ka diez vai sasniegsim to pašu procentu robežu. Iespējams, ka tā varētu būt par dažiem procentiem mazāka," sacīja Cimdars.

Salīdzinot datus ar 2009.gada vēlēšanām un iedzīvotāju aktivitāti iepriekšējās dienās, tas rosinājis domāt, ka arī vēlēšanu dienā būs līdzīga aktivitāte.

No mazākajiem vēlēšanu iecirkņiem Latvijā vēlēšanu rezultāti ir gaidāmi vēl uz pusnakti, tikmēr no citiem - tikai uz rīta pusi. No lielākās daļas vēlēšanu iecirkņu rezultāti varētu būt sagaidāmi svētdien, 2.jūnijā, ap plkst.4 vai 5 no rīta.

Balsu skaitīšana vēlēšanu iecirkņos notiks gan manuāli, gan arī ar īpašu skeneru palīdzību. Gadījumā, ja balsis tiks skaitītas ar rokām, tas var aizņemt aptuveni astoņas stundas, kamēr ar skeneriem tas var notikt divu stundu laikā, stāstīja Cimdars. Saskaņā ar CVK rīcībā esošo informāciju šādi skeneri tiks izmantoti 2/3 vēlēšanu iecirkņu un tādi būs 91 no 119 pašvaldībām.

Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām pašvaldību vēlēšanu rezultātus neapstiprina CVK, bet katras pašvaldības vēlēšanu komisija. Novados galīgie rezultāti ir jāapstiprina trīs dienu laikā, bet republikas pilsētās - septiņu dienu laikā no vēlēšanām.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2009.gadā vēlētāju aktivitāte bija 53,8%.

Latvijā

Pēdējās dienās elektronisko sakaru un IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite Latvija” ir novērojis jaunu telefonkrāpnieku aktivitāti: arvien vairāk klientu ziņo par pievienošanu “WhatsApp” grupām no nezināmiem numuriem. "Bite Latvija" aicina nekādā gadījumā neapstiprināt šādus uzaicinājumus un nekavējoties pamest grupu, ja esat tai pievienots bez savas piekrišanas.

Svarīgākais