Latvijas Banka pirmdien laidīs klajā Vāgnera 200.dzimšanas dienai veltītu jubilejas monētu

Latvijas Banka pirmdien, 3.jūnijā, laidīs apgrozībā vācu komponistam Rihardam Vāgneram veltītu jubilejas monētu.

Šogad daudzviet pasaulē ar dažādiem pasākumiem tiek atzīmēta vācu komponista 200.dzimšanas diena.

Latvijas Banka informē, ka šī monēta ir arī piemiņa Vāgnera rosīgajam Rīgas periodam, kad viņš sāka savas pirmās nozīmīgākās operas "Rienci" komponēšanu.

Monētas grafisko dizainu veidojuši Aigars Ozoliņš (aversu) un Ivo Grundulis (reversu), bet ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Monēta kalta Nīderlandes Karaliskajā kaltuvē "Koninklijke Nederlandse Munt".

Monētas priekšpusē jeb aversā redzams burinieks vētrā bangojošā jūrā, no tā pa labi puslokā uzraksts - "1 lats", pa kreisi monētas lejasdaļā - gada skaitlis 2013. Monētas aizmugurē jeb reversā centrā ir Vāgnera portrets profilā, no tā pa kreisi - viņa paraksta faksimils, pa labi puslokā uzraksts "Rīga" un gada skaitļi 1837-1839.

Jubilejas monēta "Rihards Vāgners" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas maksimālā tirāža - 5000 eksemplāru.

Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 28,86 lati.

Vāgners (1813-1883) Rīgas Pilsētas teātrī no 1837.gada augusta līdz 1839.gadam jūnijam pildīja pirmā kapelmeistara pienākumus. Rīgā bija otrā pilsēta pasaulē, kurā 1843.gadā tika iestudēts Vāgnera "Klīstošais holandietis".

Svarīgākais