Lipmans piekrīt "Liepājas metalurga" glābšanas plānam, ja tiks īstenoti viņa izvirzītie nosacījumi

Lai iesaistītos AS "Liepājas metalurgs" glābšanā, vispirms ir nepieciešams grozīt potenciālā darījuma struktūru dažos principiālos punktos, vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), finanšu ministram Andrim Vilkam (V) un "Prudentia Advisers" partnerim Reinim Martinsonam norāda ''Liepājas metalurga'' akcionārs Kirovs Lipmans, apliecinot savu gatavību sadarbībai, lai panāktu uzņēmuma darbības atjaunošanu.

Vēstulē atbildīgajām personām minēts, ka Lipmans ir iepazinies ar ierobežotas pieejamības informāciju saturošo, finanšu ministra viņam adresēto vēstuli un tai pielikumā pievienoto "Prudentia Advisers" vēstuli.

Tomēr, lai iesaistītos uzņēmuma glābšanā, "Liepājas metalurga" akcionārs vēstulē informējis, ka vispirms ir nepieciešams grozīt potenciālā darījuma struktūru dažos principiālos punktos.

Pirmkārt, ņemot vērā šo visu gadu garumā akcionāru Sergeja Zaharjina un Iļja Segala veikto darījumu rezultātus, kuru dēļ ir izveidota lielāko kreditoru darba grupa, Lipmans vēstulē dara zināmu, ka no viņa un viņa darījumu partnera puses faktiska rīcība sekos tikai pēc tam, kad Zaharjins un Segals būs veikuši neatgriezenisku un neatsaucamu visu to rīcībā esošo "Liepājas metalurga" akciju pārvedumu uz lielāko kreditoru saskaņotu ar Lipmanu darījumu kontu vai atsavinājumu kādai ar Lipmanu saskaņotai personai, piemēram, "Prudentia Advisers" bez jebkādiem papildu nosacījumiem, darījuma atsaukuma/atkāpšanās tiesībām, pirmpirkuma tiesībām, apgrūtinājumiem un tamlīdzīgi.

Otrkārt, ar lielāko "Liepājas metalurga" kreditoru darba grupas dalībnieku atbalstu nekavējoties tiek nomainīta visa šī brīža uzņēmuma valde, ieceļot pagaidu valdi, kas saskaņota ar lielākiem kreditoriem un Lipmanu, teikts vēstulē.

Tikai pēc iepriekš norādīto priekšnosacījumu pilnīgas izpildes Lipmans uzskata par iespējamu sākt konkrētu rīcību "Liepājas metalurga" finanšu situācijas stabilizācijai, vēstulē uzsver Lipmans.

"Izpildoties visiem iepriekš minētajiem priekšnosacījumiem, manis un mana darījumu partnera pilnībā kontrolēts uzņēmums veic iepriekš ar lielākajiem "Liepājas metalurga" kreditoriem saskaņota finanšu ieguldījuma ieskaitīšanu šim nolūkam atvērtā darījuma kontā, kā arī nodrošina "Liepājas metalurgu" ar metāllūžņiem tādā daudzumā, kāds tas ir nepieciešams uzņēmuma darbības nodrošināšanai ikdienas režīmā," vēstulē norāda Lipmans.

Papildus iepriekš minētajiem nosacījumiem Lipmans vēstulē atbildīgajām personām norāda uz būtiskām niansēm "Prudentia Advisers" vēstulē - piedāvājumā, kuram ir jāpievērš uzmanība, proti, Lipmans uzskata par nekorektu prasību lielākajiem "Liepājas metalurga" akcionāriem ieguldīt uzņēmumā naudu desmit miljonu latu apmērā katram.

Viņš norāda, ka šāda prasība ir izvirzīta, neievērojot akcionāru akciju īpatsvaru, un dod iespēju Zaharjinam iemaksāt nesamērīgi mazāku naudas apjomu par viņa rīcībā esošu akciju skaitu. Proti, pēc šī brīža akciju sadalījuma Zaharjina rīcībā ir 49% akciju, Segala rīcībā ir 21% akciju, Lipmana īpašumā ir 23% akciju, Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras pārvaldījumā ir 2% akciju.

Attiecīgi, pieņemot, ka 20% no akciju skaita uzliek pienākumu iemaksāt desmit miljonus latu, tad maksājumu apjoms pie esošās akcionāru struktūras izskatās šādi: Lipmanam - 11,5 miljoni latu, Segalam - 10,5 miljoni latu, Zaharjinam - 24,5 miljoni latu. Pie nosacījuma, ka Zaharjins brīvprātīgi atdod 11% Lipmanam, attiecībā par ko jau ir Rīgas apgabaltiesas kā pirmās instances tiesas spriedums, tad attiecīgi arī mainās akcionāra struktūra un iemaksājamās naudas apjoms, norādīts vēstulē.

Jau ziņots, ka šodien beidzas AS "Liepājas metalurgs" kreditoru kluba izvirzītais termiņš, kurā uzņēmuma akcionāriem jāsniedz atbilde par turpmāko rīcību.

Akcionāriem tika piedāvāts vai nu par latu pārdot uzņēmuma akcijas, vai ieguldīt katram desmit miljonus latu.

Jau ziņots, ka uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

"Liepājas metalurgs" 24.maijā Liepājas tiesā iesniedzis pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa sākšanu.

"Liepājas metalurga" zaudējumi šī gada pirmajā ceturksnī bija 10,1 miljons latu pretstatā pērn pirmajā ceturksnī gūtajai 521 688 latu peļņai, liecina uzņēmuma finanšu pārskats, kas iesniegts biržā "NASDAQ OMX Riga".

"Liepājas metalurga" konsolidētais neto apgrozījums 2013.gada 1.ceturksnī bija 78,3 miljoni latu, kas ir par 11,5 miljoniem vairāk nekā 2012.gada 1.ceturksnī, kad uzņēmuma konsolidētais apgrozījums bija 66,8 miljoni latu.

Neto apgrozījuma pieaugumu un zaudējumu apmēru pirmajā ceturksnī noteica vispārēja krīze metalurģijas nozarē gan Eiropā, gan visā pasaulē, apgrozāmo līdzekļu trūkums uzņēmumā, kā arī tas, ka "Liepājas metalurgs" pirmajā ceturksnī realizēja par 32 734 tonnām vairāk velmējumu, nekā šajā periodā tika saražots, teikts finanšu pārskatā.

Svarīgākais