Zaharjins gatavs pārdot "Liepājas metalurga" akcijas

© F64 Photo Agency

Finanšu grūtībās nonākušā metalurģijas uzņēmuma AS "Liepājas metalurgs" lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins saņēmis akciju pārdošanas līguma projektu un ir gatavs to parakstīt, vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Jau ziņots, ka "Liepājas metalurga" akcionāriem - Zaharjinam, Iļjam Segalam un Kirovam Lipmanam - līdz piektdienai, 31.maijam ir vai nu par vienu latu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai katram jāiegulda "Liepājas metalurgā" pa desmit miljoniem latu, un viņi varēs arī turpmāk būt tā akcionāri kopā ar kreditoriem un turpināt atbalstīt un stabilizēt uzņēmumu.

Kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

"Līguma projektu saņēmu 28.maijā un esmu jau darījis zināmu, ka principiāli esmu gatavs to parakstīt," laikrakstam teicis Zaharjins.

Viņš cerot līdz 31.maijam no kreditoru piesaistītā konsultanta "Prudentia Advisers" saņemt līguma pielikumus, kuros būtu sniegtas garantijas rūpnīcas glābšanai.

"Liepājas metalurga" lielākie kreditori ir AS "Latvenergo", AS "Citadele banka", AS "SEB banka", tērauda tirgotājs "Stemcor" un Valsts kase.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa 27.maijā ierosināja "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) lietu. Tagad uzņēmumam ir noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam.

Līdz ar TAP ierosināšanas brīdi tiek aizliegts nodrošinātajam kreditoram prasīt ieķīlātās parādnieka mantas pārdošanu, izņemot, ja tas rada būtisku kaitējumu šā kreditora interesēm. Tāpat kreditoram ir aizliegts iesniegt uzņēmuma maksātnespējas procesa pieteikumu vai veikt tā likvidāciju.

Savukārt tiesiskās aizsardzības plāns ir līdzvērtīgs biznesa plānam, kas atspoguļo parādnieka faktisko finansiālo situāciju, plānotās metodes un naudas plūsmas prognozes finansiālo grūtību atrisināšanai.

TAP plānu izstrādā pats parādnieks vai arī tā nolīgts speciālists, t.i., likums neuzliek par pienākumu TAP plānu izstrādāt administratoram, kreditoram vai kādai citai personai.

Kā ziņots, "Liepājas metalurga" zaudējumi šī gada pirmajā ceturksnī bija 10,1 miljons latu pretstatā pērn pirmajā ceturksnī gūtajai 521 688 latu peļņai, liecina uzņēmuma finanšu pārskats, kas iesniegts "NASDAQ OMX Riga".

"Liepājas metalurga" konsolidētais neto apgrozījums 2013.gada pirmajā ceturksnī bija 78,3 miljoni latu, kas ir par 11,5 miljoniem vairāk kā 2012.gada pirmajā ceturksnī, kad uzņēmuma konsolidētais apgrozījums bija 66,8 miljoni latu.

Neto apgrozījuma pieaugumu un zaudējumu apmēru pirmajā ceturksnī noteica vispārēja krīzi metalurģijas nozarē gan Eiropā, gan visā pasaulē, apgrozāmo līdzekļu trūkums uzņēmumā, kā arī tas, ka "Liepājas metalurgs" pirmajā ceturksnī realizēja par 32 734 tonnām vairāk velmējumu, nekā šajā periodā tika saražots, teikts finanšu pārskatā.

Svarīgākais