Šogad Lielās talkas laikā savākts mazāk atkritumu nekā iepriekšējos gados

© F64

Šogad Lielās talkas laikā savāktas 1646 tonnas atkritumu, kas ir mazāks skaits nekā iepriekšējos gados, informē Lielās talkas mediju koordinatore Anna Blaua.

Nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ šogad bija arī mazāka iedzīvotāju aktivitāte nekā iepriekšējos gadus. Šoreiz Lielajā talkā, kas norisinājās 27.aprīlī, piedalījās ap 120 000 iedzīvotāju, no kuriem aktīvākais reģions bijis Vidzeme, otrā vietā ierindojas Latgale, pēc tās seko Zemgale.

Ievērojami mazāks skaits talcinieku jau tradicionāli bijis Kurzemes reģionā.

Talkas laikā savāktais mazais atkritumu skaits skaidrojams ar vairākiem faktoriem, un viens no tiem ir saistīts ar to, ka talkā piedalījies mazāks cilvēku skaits. Tāpat savāktie atkritumi lielākoties bija plastmasas un papīra izstrādājumi - pudeles, maisiņi, iepakojumi un citi plastmasas izstrādājumi, kas veido lielu apjomu, bet ne svaru, kā arī, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad Lielās talkas laikā bija ļoti labvēlīgi laikapstākļi, šogad netika tik daudz grābtas pērnās lapas.

No 1551 oficiālās talkas vietas 30% bijuši vides labiekārtošanas objekti, kur šoreiz Lielās talkas laikā stādīti koki, apzaļumotas pagalmu un parka teritorijas, iekārtoti rotaļu un sporta laukumi, stāstīja Blaua.

Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme akcentē, ka pateicības vārdus pelnījuši visi šā gada talcinieki, kas nenobijās no lietainā laika. Viņa aicinu ikvienu turpināt talkas laikā iesāktos darbus un rūpēties par tīru un sakoptu vidi visa gada garumā.

Liels darbs padarīts arī trīs pagalmos Rīgā, kas uzvarēja Lielās talkas rīkotajā pagalmu labiekārtošanas konkursā. Pagalmā Balvu ielā 9, Valdeķu ielā 15 un Sergeja Eizenšteina ielā 63 uzstādīti jauni soliņi, ierīkoti un uzlaboti bērnu laukumi, veikti apzaļumošanas darbi, kā arī īstenoti dažādi citi labiekārtošanas darbi.

Šogad Lielajā talkā pulcējušies 120 000 talcinieku. Tas ir kopējais skaits, ņemot vērā gan tos iedzīvotājus, kuri talkā piedalījās 20.aprīlī, kas bija sākotnēji noteiktais Lielās talkas datums, gan talkas dienā 27.aprīlī, gan maija brīvdienās, gan nākamās nedēļas nogalē.

Svarīgākais