Tautsaimniecības padome prasa premjeram apstiprināt, ka IIN samazinās atbilstoši plānam

© Andrejs Terentjevs F64

Tautsaimniecības padomes pārstāvji vēlas tuvākajā laikā tikties ar premjeru Valdi Dombrovski (V), lai apspriestu plānoto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) apmēra samazināšanu un lai tiktu kliedētas bažas, ka solītais IIN samazinājums varētu netikt īstenots.

Tikšanās datums vēl nav noteikts, bet Tautsaimniecības padomes pārstāvji vēlas tikšanos līdz 7.jūnijam, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

Tautsaimniecības padomes vadītājs, LTRK viceprezidents Aigars Rostovskis Tautsaimniecības padomes locekļu vārdā pauž dziļu neizpratni par atsevišķu valdības ministru publiski pausto viedokli, ka IIN samazināšana var arī netikt īstenota atbilstoši nodokļu politikas stratēģijā 2011.-2014.gadam ietvertajam un likumā par IIN nostiprinātajam grafikam.

Lai kliedētu bažas un saņemtu apstiprinājumu, ka 2014.gada valsts budžeta sagatavošanas gaitā tiks ievēroti valdības solījumi uzņēmējiem samazināt IIN atbilstoši iepriekš nospraustajam grafikam, Rostovskis iniciējis Tautsaimniecības padomes locekļu tikšanos ar premjeru līdz šā gada 7.jūnijam.

Nodokļu politikas stratēģija paredz, ka valdība apņēmusies IIN līdz 2015.gadam samazināt par pieciem procentpunktiem. IIN likme šogad tika samazināta no 25% līdz 24%, un IIN likmi samazināt plānots arī nākamajos divos gados - no 2014.gada IIN likme plānota 22%, bet no 2015.gada - 20%.

Nodokļu politikas stratēģiju 2011.-2014.gadam 2011.gada septembrī parakstīja LTRK, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Komercbanku asociācija un "Zemnieku saeima" nolūkā nodrošināt nodokļu politikas stabilitāti un paredzamību.

Tautsaimniecības padome ir tās dibinātāju - Ekonomikas ministrijas, LTRK, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas - izveidota konsultatīva institūcija, kuras darbībā var tikt pieaicinātas nozaru asociācijas, kuras pārstāv savas nozares uzņēmējus un to intereses, kā arī neatkarīgos ekspertus - ekonomistus, izglītības un zinātnes pārstāvjus.

Padomes darbības mērķis ir veicināt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides politikas veidošanu un īstenošanu Latvijā, kā arī veicināt ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstības principu ieviešanu un sekmēt valsts ilgtspējīgas attīstības procesu un sabiedrības līdzdalību tajā.

Kā ziņots, labklājības ministre Ilze Viņķele (V) izteikusies, ka IIN samazināšana par diviem procentpunktiem nākamajā gadā vēl būtu diskutējama. Pēc Viņķeles domām, IIN samazināšana ir diskutējams jautājums, jo tas esot lielo algu saņēmējiem izdevīgs lēmums. Viņķele kopā ar finanšu ministru Andri Vilku (V) kā "absolūtu prioritāti" virzīšot atvieglojumu par apgādājamo un neapliekamā minimuma palielināšanu, jo tie esot tieši instrumenti, kā mazināt nabadzību un nevienlīdzību Latvijā.

Svarīgākais