Vakar glābēji sešas reizes devušies likvidēt negaisa radītos postījumus

© F64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki aizvadītajā diennaktī sešas reizes devušies novērst negaisa radītos postījumus, aģentūru LETA informēja dienesta preses pārstāve Viktorija Šembele.

Ilūkstes novadā, Ķekavas novadā, Ikšķiles novadā, Jūrmalā, Kurzemes ielā, un Rīgā, Jūrkalnes ielā, glābēji no ceļa braucamās daļas novāca vēja nogāztus kokus.

Savukārt Jelgavā, Robežu ielā, koks bija uzkritis uz divstāvu mājas jumta. VUGD darbinieki koku sazāģēja un, izmantojot troses, novilka no mājas, atbrīvojot jumtu. Savukārt Kuldīgas novadā, iespējams, pēc zibens spēriena, aizdegās koks.

Arī šodien meteorologi sola negaisu, tāpēc glābēji atgādina, ka šādos apstākļos bez īpašas nepieciešamības nevajadzētu iet ārpus telpām, kā arī vēlams atturēt no pastaigām bērnus, vecus cilvēkus un invalīdus.

Laikus jāsagatavojas elektroenerģijas padeves pārtraukumiem, ievietojot baterijas kabatas lukturos un radiouztvērējos. Tāpat nevajadzētu aizmirst uzlādēt mobilos tālruņus.

Autovadītājiem jāparūpējas par to, lai transportlīdzekļi nebūtu novietoti pie kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmu stendiem un tamlīdzīgām konstrukcijām. Stipra vēja brāzmu brīžos iedzīvotājiem nevajadzētu uzturēties pie logiem, jo blakus esošo koku zari un citi priekšmeti vētras laikā var izsist logu rūtis un izraisīt traumas.

Cilvēkiem vajadzētu aizvērt logus, durvis un bēniņu lūkas, bet daudzdzīvokļu māju iemītniekiem jānovāc vai jānostiprina priekšmeti uz balkoniem. Lauku māju pagalmos jānostiprina saimniecības lietas un jāparūpējas par mājdzīvnieku drošību.

Stiprā vēja laikā nevajadzētu lietot lietussargu, jo tas apgrūtina redzamību, pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot citus cilvēkus, brīdina VUGD.

Glābēju pieredze liecina, ka daudzi cilvēki stipra vēja laikā speciāli dodas uz jūras krastu, lai apskatītu šo dabas stihiju, nereti ņemot līdzi pat mazus bērnus, taču VUGD atgādina, ka šāda rīcība ir ļoti bīstama, jo ziņkāres apmierināšana var maksāt pat dzīvības cenu.

Stiprā vējā jūrā var veidoties augsti viļņi, tāpēc šajā laikā cilvēkiem kategoriski aizliegts atrasties uz moliem. Mola akmeņi ir slideni, tāpēc viļņu, spēcīgā vēja un slideno akmeņu dēļ cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā praktiski nav iespējams, un zemās ūdens temperatūras dēļ cilvēkam strauji iestājas ķermeņa atdzišana.

Stipra vēja laikā VUGD arī aicina vecākus, ja iespējams, sagaidīt savus bērnus pēc skolas un pavadīt viņus līdz mājām pat tad, ja viņi šo ceļu parasti veic patstāvīgi.

Ja ir nogāzušies vai aizlūzuši koki, kas traucē ceļu satiksmei vai apdraud cilvēku dzīvību, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, iedzīvotājiem ir jāzvana uz vienoto ārkārtas situāciju tālruni 112, bet, ja nolūzušais koks ir nokritis pagalmā vai ielas malā un tas neapdraud cilvēku dzīvību vai veselību, ir jāaicina talkā komunālie dienesti.