Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Andželīna Džolija šķīrusies no krūtīm

© Scanpix

Andželīna Džolija – trakulīgajos jaunības gados nevaldāma un neiegrožojama dzīves baudītāja, vēlāk – iejūtīga un sirsnīga «māte Terēze», mīļa un gādīga sešu bērnu māmiņa, jutekliskuma un seksa simbols.

Taču nu viņa pieņēmusi radikālu lēmumu: šķirties no savas sievišķības simbola – krūtīm.

Ziņa, kas pārsteidza pasauli

Pagājušajā nedēļā aktrise Andželīna Džolijaizdevuma «TheNew York Times»interneta vietnē atklājusi, ka veikusi dubulto preventīvo mastektomiju (piena dziedzeru audu izņemšana) krūts vēža riska mazināšanai. Šī ziņa parādījās kā viena no galvenajām pat vadošo ziņu aģentūru lielajos virsrakstos, izraisot spraigu diskusiju vētru. Kas ir šādas neparasti lielas uzmanības iemesls? Vai fakts, ka runa ir par pasaules jutekliskāko sievieti un sievišķības etalonu Andželīnu Džoliju? Vai arī fakts, ka sieviete, būdama pilnīgi vesela, bet baidoties saslimt ar vēzi, pieņem lēmumu spert šādu radikālu soli? Iespējams, ka abi fakti ir gana ievērības vērti, lai par to runātu un lai aktualizētu krūts audzēja profilakses tēmu. Mediķi apgalvo, ka katrs gadījums ir unikāls un atsevišķi vērtējams – kas der vienai sievietei, iespējams, nav piemērots citai. Tas arī nebūt nenozīmē, ka visām sievietēm, kurām ir paaugstināts riska faktors saslimt ar krūts vēzi, tūdaļ jāguļas uz operācijas galda. Taču Andželīnas drosme publiskot savu personisko stāstu un pieredzi ir apsveicama, jo viņa tādējādi ir pievērsusi uzmanību ļoti nopietnai tēmai – krūts vēža ģenētiskās saknes.

Liktenis ierakstīts gēnos

Andželīnas māte nomira 2007. gadā 56 gadu vecumā ar krūts vēzi. Viņai piemita iedzimts kļūdains gēns – BRCAI. Aktrises māte desmit gadu bija cīnījusies ar slimību, līdz beidzot tā viņu uzveikusi. Lai uzzinātu, vai arī viņai nepastāv risks saslimt ar vēzi, Džolija veikusi gēnu testu, kurā tika atklāts, ka arī viņai ir šāds gēns, kas ievērojami palielina iespēju saslimt ar krūts un olnīcu vēzi. Procentuāli šāda iespējamība ir satriecoši augsta – 87% saslimt ar krūts vēzi un 50% risks saslimt ar olnīcu vēzi. Tas nozīmē, ka ļoti iespējams ātrāk vai vēlāk Džolija būtu saslimusi ar šo ļaundabīgo slimību – patiesībā tas ir bijis tikai laika jautājums, turklāt ar gadiem šis risks strauji palielinās. Acīmredzot aktrise negribēja paļauties uz mūsdienu medicīnas sasniegumiem iespējamās saslimšanas profilaksē vai ārstēšanā, tādēļ izvēlējās radikālāko metodi. Operācija netika veikta, lai ārstētu vai izoperētu ļaundabīgo audzēju, jo tāda šajā gadījumā nebija – aktrise bija un ir pilnīgi vesela. Runa ir nevis par slimību, bet par bailēm no tās. Kāds internetā ievietots komentārs to atspoguļo šādi: «Tās ir bailes, kas bija jāizgriež. Andželīnai Džolijai noteikti ir bijuši savi iemesli tā rīkoties, un tie ir akceptējami. Taču tie nav akceptējami visām citām sievietēm.»

Pateicoties implantiem, operācijas pēdas praktiski neesot redzamas. «Viņi (bērni) redz tikai manas mazās rētiņas un neko vairāk. Citādi viņiem ir tā pati māmiņa, kas bija agrāk. Viņi zina, ka es viņus mīlu un ka darīšu visu, lai pēc iespējas ilgāk varētu būt ar viņiem kopā,» raksta Džolija. Aktrise atzīst, ka bērni jau agrāk bija jautājuši, kas noticis ar viņu vecmāmiņu un vai arī ar mammu var notikt tas pats.

Personiski medicīnisks lēmums

«My Medical Choice» – šādu virsrakstu aktrise devusi savai publikācijai «TheNew York Times»interneta vietnē. Kāpēc viņa tik ļoti personisku lietu nolēmusi publiskot, Džolija skaidro ar savu sāpīgo pieredzi, zaudējot savu māti. Aktrisei tas bijis ļoti smags trieciens un pārdzīvojums. Četrus gadus pēc mātes nāves viņa vēl nebija spējīga bez emocijām runāt par pāragri aizsaulē aizgājušo māti. Intervijā kanālam CBS viņa tik tikko spējusi valdīties, sakot, ka nespēšot būt nekad tik laba māmiņa saviem bērniem, kāda bijusi viņas mamma.

Zaudēt māti vēža dēļ – Džolija nevēloties, ka kaut ko tādu piedzīvotu viņas bērni. Tāpēc viņa nolēma veikt gēnu testu, tāpēc arī radās lēmums amputēt krūtis. Sarežģīto operāciju Džolija uzsākusi februārī, un visa šī procedūra ilgusi līdz aprīlim. Šajā laikā aktrisei bija izdevies terapijas norisi paturēt slepenībā. Visu šo laiku kopā ar viņu bijis viņas dzīvesbiedrs Breds Pits. «Esmu priecīga, ka man ir tik mīlošs partneris kā Breds Pits. Operācijas laikā Breds bija kopā ar mani «Pink Lotus Breast Center». Mums pat izdevās atrast tur brīžus, lai pasmietos. Mēs zinām, ka tas bija pareizais lēmums mūsu ģimenei.»

Aktrise neslēpj arī sajūtas, kādas viņu pārņēmušas pēc operācijas, kad atmodusies un redzējusi visas tās caurulītes, kas stiepušās ārā no viņas – tas esot bijis kā zinātniskās fantastikas filmā. Taču Džolija nedomāja par atpūtu. Martā viņa devās kopā ar Lielbritānijas ārlietu ministru Viljamu Heigu uz Āfriku, lai tiktos ar seksuālā vardarbības upuriem kara skartajās zonās, aprīlī piedalījās viesa statusā G8 valstu sanāksmē Londonā, kā arī šajā laikā paspējusi atvērt skolu meitenēm Afganistānā. Neviens tajā brīdī pat nenojauta, kādas pārmaiņas teju kā piedzīvojusi un joprojām pārdzīvo Džolija. Savā publikācijā viņa necenšas pateikt: redziet, ko visu gan es esmu piedzīvojusi! Tieši pretēji – uz personiskās pieredzes pamata viņa vēlas iedrošināt arī citas sievietes. «Šī operācija nekādi nemazina manu sievišķību,» uzsver Džolija. «Es ceru, ka ikviena sieviete, kura šo rakstu lasīs, apzināsies, ka vienmēr pastāv iespēja. Ir izeja!»