Pētījums: Ārstu un farmācijas pārstāvju tikšanās mēdz traucēt ārstu darbu

Ārstu tikšanās ar farmācijas nozares pārstāvjiem mēdz traucēt ārstu darbu, kā arī pacientiem ir negatīvs viedoklis par tikšanās organizēšanu pieņemšanas laikā, secināts biedrības "Veselības projekti Latvijai" veiktajā pētījuma "Ārstu un farmācijas nozares sadarbība Latvijā".

Tie ir tikai daži no negatīvajiem ārstu un farmācijas nozares sadarbības aspektiem jautājumā par abu jomu pārstāvju tikšanos. Vēl kā negatīvi aspekti norādīti iespējamā ārsta lēmumu ietekmēšana, farmācijas nozares pārstāvja ierašanās bez iepriekšējas saskaņošanas.

Tāpat pētījumā vēl atzīmēts, ka tikšanās laikā ārstiem var būt pieejama vienpusīga informācija un jaunas informācijas trūkums, kā arī nelietderīgi patērēts laiks.

Taču kā pozitīvi aspekti jautājumā par ārstu un farmācijas nozares tikšanos secināts, ka gan ārsti, gan farmācijas jomas pārstāvji atzīst, ka pēdējo 20 gadu laikā sadarbības noteikumi ir būtiski uzlabojušies. Tikšanos organizēšanas kārtība atšķiras slimnīcās un ambulatorajās praksēs. Tāpat tikšanās var dot ārstiem iespēju iegūt informāciju, taupot laiku.

Piemēram, jautājumā par gadījumiem, kad kādus ārstu asociāciju pasākumus finansē farmācijas uzņēmumi, ārsti atzīmējuši, ka augstu novērtē uzņēmumu finansiālo atbalstu. Tomēr daži ārsti pauduši bažas par farmācijas uzņēmumu ietekmi uz pasākumu saturu. Kopumā šajā jautājumā dominē uzskats, ka caurskatāmība šajā jomā ir pietiekama.

Savukārt jautājumā par farmācijas nozares ietekmi uz ārstu zāļu izrakstīšanu ārsti un pacienti pauduši viedokli, ka zināma ietekme uz medikamentu izrakstīšanu pastāv. Taču šo ietekmi lielā mērā nosaka iesaistīto pušu ētikas standarti. Bet vienlaikus pētījumā norādīts, ka dažādu ētikas kodeksu ievērošanu ietekmē kultūras konteksts un individuālā izpratne par ētikas principiem.

Tāpat ārsti atzinuši, ka zāles izvēlas atbilstoši pacienta veselības stāvoklim, un noteiktu kāda uzņēmuma zāļu izvēle var ietekmēt pacientu tikai finansiāli.

Kopumā pētījumā tika analizētas tādas ārstu un farmācijas uzņēmumu sadarbības formas kā ārstu tikšanās ar farmācijas uzņēmumu pārstāvjiem, tālākizglītība un dalība konferencēs, honorāri, dāvanas un suvenīri, bezmaksas zāļu paraugi un klīnisko vadlīniju izstrāde.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.