Zem Rīgas pils atrasts apslēpts mūris

© F64 Photo Agency

Rīgas pils rekonstrukcijas laikā atrasta gan pudele ar senslāvu valodā rakstītu vēstījumu, gan atrakts 13. gadsimta mūra fragments. Nekas tāds pat arhīvos nav minēts, tāpēc tagad jāizpēta, cik tālu mūris zem pils stiepjas.

Kopā ar būvuzņēmējiem strādā arī arheologi, bet pagaidām nav skaidrs, ko iesāks ar seno mūra daļu. To, protams, saglabās, bet kādā veidā parādīs apmeklētājiem – tik tālu pašlaik domāts netiek.

Tik plaša rekonstrukcija un restaurācija kā tagad Rīgas pilī nav notikusi nekad. Pils celtniecība uzsākta jau 1330. gadā, un būve vairākas reizes nopostīta. Pēdējie lielākie atjaunošanas darbi notikuši ap 1515. gadu. 1922. gadā pili pārveidoja par Latvijas Valsts prezidenta rezidenci. Zem pils bijušas arī apakšzemes ejas, bet tikai tagad, 21. gadsimtā, arheologi daudzviet pirmoreiz pēta gadsimtos uzkrāto kultūrslāni.

Interesants ir Austrumu piebūvē atrastais 13. gadsimta mūra fragments, par ko ziņas nav saglabājušās nekur, pat ne arhīvos. Pagaidām tiek spriests, ka zem stikla to neieslēpšot. Arheologi uzgājuši arī pīpju galus, lodītes, uzgaļus un monētas. Pagājušajā nedēļā, demontējot grīdu, būvnieki atraduši pudeli ar vēstījumu senslāvu valodā. Cik nu bijis iespējams uzreiz saprast rakstīto, kādreiz tajā vietā atradusies naudas kaltuve, un strādnieki 1903. gadā savus vārdus un uzvārdus izlēmuši iemūžināt un rakstagalu ielikuši pudelē.

Atjaunošanas darbu laikā tiek pētīta arī pils vecā apmetuma drošība un gan uz fasādes, gan iekštelpās notīrīta viena krāsas kārta pēc otras. Telpā pirms Valsts prezidenta kabineta uz sienas bijuši uzklāti pat 12 krāsu toņi – no netīri balta līdz ķieģeļbūnam. Tos var apskatīt nelielos laukumiņos. Pēc rekonstrukcijas pils komplekss beidzot būs vienā – dzeltenīgā okera – tonī, jo pēdējos gados krāsojums bija raibs.

Pirmās kārtas darbus paredzēts pabeigt 2015. gadā, un šobrīd viss notiekot pēc grafika.

Nobīdes gan esot pieļaujamas, jo objekts ir sarežģīts. Otrajā kārtā paredzēta Kastelas daļas projekta izstrāde, termiņš ir 2014. gada beigas.

Vismaz reizi trijos mēnešos Rīgas pils iekšpagalmā notiek aizlūgums par celtniekiem un uzsākto darbu izdošanos. To rīko Rīgas pils Dievmātes fonds, kurš vāc ziedojumus Dievmātes un Livonijas ordeņa mestra Valtera fon Pletenberga skulptūru restaurācijai. Tās atrodas pie pils sienas, netālu no galvenās ieejas.

Atjaunots tiks arī mūris, kas apjož Rīgas pili. To plānots savest kārtībā līdz 11. novembrim. Svecītēm būs paredzēti speciāli kronšteini jeb stiprinājumi, lai liesmiņas un parafīns nebojātu mūri.

Svarīgākais