Apstiprina Latvijas Pasta vietas, kurās bez maksas veiks latu apmaiņu pret eiro

Valdība šodien noteica Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietas, kurās bez maksas veiks latu apmaiņu pret eiro.

Satiksmes ministrijā skaidro, ka eiro ieviešanas plāns nosaka, ka kredītiestādes bez komisijas maksas un neierobežotā apjomā veic skaidrās naudas nomaiņu sešus mēnešus, sākot ar eiro ieviešanas dienu.

Lai samazinātu skaidras naudas maiņas procesa ietekmi, piemēram, uz attālu apdzīvoto vietu iedzīvotājiem, un ievērotu eiro ieviešanas plāna īstenošanas pamatprincipu - orientācija uz finanšu pakalpojumu pieejamības ziņā sliktāk pozicionēto iedzīvotāju -, tika apzinātas šīs valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" pasta pakalpojumu sniegšanas vietas.

Tās atbilstoši Latvijas Bankas norādēm atrodas apdzīvotās teritorijās, kurās nav izvietota neviena komercbanku filiāle un iedzīvotājiem nav alternatīvu iespēju veikt skaidras naudas apmaiņu.

Saraksts tika izveidots, ņemot vērā Latvijas Bankas sniegto informāciju par komercbanku filiāļu tīklu uz 2012.gada 29.februāri.

No šī saraksta tika izslēgtas tās pasta pakalpojumu sniegšanas vietas, kurās nevar nodrošināt skaidras naudas apmaiņas veikšanai noteikto drošības prasību izpildi.

Saskaņā ar biznesa plānu paredzēts pēc iespējas ātrāk šīs pasta pakalpojumu sniegšanas vietas un tās, kuras patlaban Latvijas Pastam rada būtiskus zaudējumus, nodot sadarbības partneriem vai izmantot kādu citu pasta pakalpojumu sniegšanas vietas funkciju nodrošināšanas modeli. Tādējādi sarakstā netika iekļautas vēl 130 pasta pakalpojumu sniegšanas vietas.

Eiro ieviešanas procesā tiks iesaistītas 302 pasta pakalpojumu sniegšanas vietas. 2013.gada valsts budžetā paredzēts finansējums, kā arī 2014.gada valsts budžetā ieplānots finansējums, pamatojoties uz izmaksu aprēķinu skaidras naudas apmaiņas nodrošināšanai 302 pasta pakalpojumu sniegšanas vietās.

2013.gada 31.janvārī ir pieņemts eiro ieviešanas kārtības likums, kura mērķis ir nodrošināt efektīvu un caurskatāmu eiro ieviešanu Latvijā.

Ievērojot eiro ieviešanas plānā noteikto, noteiktajās Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietās, sākot ar 2013.gada 10.decembri, tiks nodrošināta arī Latvijas eiro monētu sākumkomplektu tirdzniecība iedzīvotājiem.

Noteikumu projekts ietver tikai informāciju ar Latvijas Pasta pasta pakalpojumu sniegšanas vietu uzskaitījumu, kas paredzēts eiro ieviešanas kārtības likumā, tādējādi sabiedrības līdzdalība nav nepieciešama, teikts projekta anotācijā.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais