Nākamnedēļ pie Saeimas notiks vairākas protesta akcijas

Nākamnedēļ Vecrīgā pie Saeimas ēkas pieteiktas vairākas protesta akcijas, kurās plānots paust iebildumus pret sagatavoto valsts budžeta projektu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) preses sekretārs Uģis Vidauskis, Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisija šodien izskatīja un saskaņoja vairāku organizāciju pieteiktos pasākumus pie Saeimas ēkas.

Pirmdien, 30.novembrī, no plkst.13 līdz 15 pie Saeimas notiks Latvijas Motoklubu asociācijas organizēts pikets, kurā ap 100 motociklistu paudīs protestu pret transportlīdzekļu nodevas palielināšanu.

Piketā gan varēs piedalīties tikai paši motociklisti, bet motociklus novietot un rūcināt pie Saeimas nedrīkstēs. Spēkratus varēs atstāt pašvaldības atvēlētā vietā Pils laukumā vai kaut kur tālāk atļautās vietās pēc pašu vēlēšanās.

Kā novēroja aģentūra LETA, interneta vidē patlaban tiek izplatīti aicinājumi piedalīties pirmdien plānotajā protesta akcijā pret transportlīdzekļu nodevas palielināšanu, pievienojoties no plkst.12 līdz 13 braucienam apkārt Vecrīgai. Kā akcijas dalībniekus vienojošu zīmi tiek mudināts automašīnas sānu logos piestiprināt A4 vai lielāka formāta lapu ar uzrakstu "Es nepiekrītu!".

Otrdien, 1.decembrī, notiks divas protesta akcijas. Vispirms no plkst.8.15 līdz 10.30 sapulci-piketu rīkos Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), un pasākumā pieteikts 1000 cilvēku.

Savukārt no plkst.11 līdz 15 notiks Latvijas Studentu apvienības (LSA) un Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības protesta gājiens, kurā pieteikti 2000 dalībnieku.

Paredzēts, ka pulcēšanās šim pasākumam notiks pie Ministru kabineta plkst.11, bet pēc tam sekos gājiens gar Brīvības pieminekli, Izglītības un zinātnes ministriju, Finanšu ministriju līdz Saeimas ēkai.

Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisijā šodien tika pārrunāti arī drošības jautājumi.

Minēto pasākumu rīkotāji pieļāvuši, ka dalībnieku skaits varētu ievērojami pārsnieg pieteikto, savukārt drošības iestāžu pārstāvji norādījuši uz iespējamām provokācijām. Pasākumu rīkotāji solījuši sekot līdzi notikumiem un par iespējamajiem provokatoriem ziņot tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem, sacīja Vidauskis.

Jau ziņots, ka 1.decembrī Saeimā plānots pieņemt nākamā gada budžetu.

Kā aģentūrai LETA norādīja Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa, Drošības policija veic pastāvīgu sociālo un politisko procesu monitoringu saistībā ar iespējamām publiskām aktivitātēm, kā arī izplatītajiem aicinājumiem pulcēties protesta akcijās un informē atbildīgās tiesībaizsardzības iestādes.