Zaharjins: Lipmans melo iedzīvošanās interesēs

"Liepājas metalurga" (LM) mazākuma akcionārs Kirovs Lipmans, pēc kura pārstāvju iesnieguma sākta kriminālizmeklēšana par uzņēmumā notiekošo, melo iedzīvošanās interesēs, šādu viedokli laikrakstam "Diena" paudis LM lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins.

Zaharjins apgalvojis, ka pašreizējai uzņēmuma vadībai neesot skaidrs, kāpēc Ekonomikas policija veica kratīšanu pie viņa, citiem darbiniekiem un uzņēmumā. Kad pagājušā gada septembrī tika sākta kriminālizmeklēšana un uzņēmumā ieradušies Ekonomiās policijas izmeklētāji, pēc viņu pieprasījuma esot sniegta "absolūti visa viņu pieprasītā informācija pilnā apjomā".

"Pēc tam uz nopratināšanu Rīgā tika saukta uzņēmuma vadība, ieskaitot galveno ekonomistu, galveno grāmatvedi, sagādes un mārketinga daļu priekšniekus, citus speciālistus. Pēdējais šā gada 3.janvārī uz nopratināšanu bija izsaukts uzņēmuma direktors. Visi, kas tika izsaukti uz nopratināšanām, uz tām ieradās un sniedza informāciju. Pēc tam no 3.janvāra līdz pat 14.maijam nekādus papildu jautājumus, nekādu papildu informāciju Ekonomikas policija nepieprasīja. Tāpēc tas, kas notika 14.maijā, nevienam no mums absolūti nav saprotams. Mēs neviens nekur nebraucam ārā no valsts, mēs turpinām strādāt rūpnīcā. Rūpnīcā ir ļoti smaga situācija, kas turpinās no pagājušā gada. Tā neradās vakar, tā neradās šodien, tā neradās divus mēnešus atpakaļ," sacījis uzņēmējs.

Pēc kratīšanām Zaharjinam kļuvis slikti ar sirdi un viņš ievietots slimnīcā. "Ar mani tas notika nākamajā dienā pēc kratīšanām, kas tika veiktas uzņēmuma vadības darba un dzīves vietās. Tajā skaitā pie manis. Manā mājā un pēc tam arī vasarnīcā ārpus pilsētas. Arī darba kabinetā. Nākamajā dienā man kļuva slikti un es nonācu slimnīcā."

Zaharjins paudis viedokli, ka kriminālizmeklēšanas vēršana pret uzņēmumu ir netaisnīga, jo LM neesot izsaimniekots, bet problēmas esot metalurģijas nozares krīzes sekas. "Šodien ne ar vienu vārdu netiek pieminēta tā krīze, burtiski nozares sabrukums, kas ir noticis visā Eiropas metalurģijas sektorā. It kā tā nebūtu. It kā būtu kaut kādas vietējas LM problēmas, it kā nozares krīzes visā pasaulē nebūtu, it kā tas nebūtu ar to saistīts. Vai tiešām kaut vienā valstī, kur pastāv metalurģijas nozare, to valdības tāpat attiecas pret šo valstu metalurģijas uzņēmumiem kā Latvijas valstī? Vai tiešām tādus valsts ierēdņu komentārus par savām metalurģijas rūpnīcām dzird citās valstīs?" sašutis bijis LM akcionārs.

Lipmanam Zaharjins pārmetis to, ka laikā, kad 2010.gadā atjaunota LM ražotne, viņš "sēdējis malā". Šis "kungs nekad nav ievērojis nekādas ētikas normas. Sen pārkāpis visas morāles robežas. Viss negatīvais PR, kas ir vērsts pret LM, viennozīmīgi ir viņa iniciatīva. Uzrakstot iesniegumu Ekonomikas policijā, viņš grāva pats sava uzņēmuma reputāciju. Pasaules praksē to uzskatītu par nonsensu akcionāra rīcībā attiecībā pret savu uzņēmumu. Visas viņa rīcības ir bijušas vērstas uz to, lai nomelnotu akciju sabiedrību un rūpnīcas LM vadību. Bet es gribu jautāt jums tieši sejā, kur jūs, Lipmana kungs, bijāt, kad tika atjaunota rūpnīca, kad cilvēki naktis pavadīja rūpnīcā un cēla jauno LM? Jūs te nebijāt! Lūk, kad rūpnīca jau bija rekonstruēta, tad gan jūsu ļaunā skaudība izpaudās visā šajā negatīvās informācijas straumē, ko jūs gāžat uz cilvēkiem, kuri strādāja un visu to radīja. Nemaz netaisos «gludināt stūrus», jums nav pat elementāra kārtīguma sajūtas pret cilvēkiem, kas strādā rūpnīcā. Jūs melojat iedzīvošanās interesēs!" Lipmanu pēlis Zaharjins.

Pēc uzņēmēja vārdiem, metāllūžņu tirgotājs "Tolmets" vienmēr esot izmantojusi Lipmanu, lai lobētu savas intereses. "Un es uzsveru tieši šo vārdu - "izmantojusi". Tas ir klasisks reiderisma scenārijs," piebildis Zaharjins.

"Taču esiet mierīgs, mēs arī šo triecienu izturēsim, es noteikti. Iziešu no slimnīcas un turpināšu darbu - rūpnīcas interesēs. Jo es, atšķirībā no viena otra, esmu visu savu dzīvi veltījis šai rūpnīcai," sacījis Zaharjins.

Svarīgākais