Mediķi vakar snieguši palīdzību astoņiem karstuma upuriem

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests vakar sniedzis palīdzību astoņiem cilvēkiem, kuriem karstā laika dēļ palicis slikti veselību. Četri no viņiem nogādāti slimnīcā, pastāstīja dienesta pārstāve Inga Vītola.

Kurzemē 36 gadus vecai sievietei palicis slikti pēc tam, kad viņailgstoši atradusies automašīnā. Savukārt Vidzemē 76 sievietei pasliktinājusies veselība pēc ilgstošas strādāšanas dārzā. Arī Zemgalē 24 vīrietis sūdzējies par veselības problēmām pēc desmit stundu darba uz lauka. Lielā karstuma dēļ arī Rīgā 65 gadus vecai sievietei kļuvis slikti.

Vītola prognozē, ka, visticamāk, šodien būs vēl vairāk izsaukumu par karstuma radītajām veselības problēmām.

Kopumā pagājušā diennaktī mediķi saņēmuši 1255 izsaukumus, 224 bijuši saistīti ar dažādām traumām.

Latgalē slimnīcā nogādāts 48 gadus vecs vīrietis, kuram savas mājas pagalmā iekodusi čūska.

Vakar traumas guvuši arī vairāki bērni. 12 gadus vecs zēns pamestā jaunbūvē, krītot no divu metru augstuma iedzīvojies smadzeņu satricinājumā, lauztā rokā un kakla skriemeļu bojājumā, savukārt 11 gadus veca meitene, nokrītot no koka, guvusi galvas traumu un ķermeņa sasitumus, bet 10 gadus veca meitene, nokrītot no velosipēda, lauzusi plaukstas pamatni.

Jau ziņots, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) aicina vecākus karstajā laikā nepiemirst par saviem bērniem un viņu drošību, kā arī īpaši mudina piesargāties gados vecākus cilvēkus.

Visbiežāk cilvēki karstā laika dēļ cieš tad, ja organisms nespēj atdzist un kompensēt karstuma radīto ietekmi. Īpaši jāpiesargās tad, ja karstums pārsniedz 25 līdz 30 grādus pēc Celsija. Viņa atgādina, ka karstums visintensīvākais ir laikā no plkst.11 līdz 15, un mudina šajās dienas stundās neuzturēties atklātā saulē.

Īpaši bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem - viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās.

Lielam riskam karstajās dienās ir pakļauti arī gados vecāki cilvēki, kā arī slimnieki, kuri ir piesaistīti pie gultas un ikdienā ir spiesti paļauties uz apkārtējo palīdzību, cilvēki, kuri slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām, garīgās veselības traucējumiem, kā arī cilvēki, kuri lieto noteiktus medikamentus, un fiziski aktīvie iedzīvotāji - sportisti, smagu fizisku darbu strādājošie.

Uzturoties ārā karstā laikā, speciālisti iesaka vilkt cepuri un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes, ieteicams, no kokvilnas auduma, uz ielām turēties vairāk ēnas pusē un paņemt līdzi pietiekamu daudzumu ūdens.

Tāpat mediķi mudina lietot saules aizsargkrēmus, lai neapdegtu.

Ja pēc uzturēšanās saulē tomēr rodas veselības problēmas, NMPD iesaka konsultēties ar ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas darbojas darba dienās no plkst.17 līdz 8 no rīta, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti. Ja parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji, samaņas zudums, speciālisti aicina nekavējoties izsaukt ātro palīdzību, zvanot uz tālruni 113.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.