Igaunijas slimnīcās pieaug pacientu skaits no Latvijas

Igaunijas slimnīcās pieaug pacientu skaits no Latvijas, slimniekiem izvēloties ģeogrāfiski tuvākās Igaunijas pierobežas pilsētu slimnīcas.

Pagājušā gadā Igaunijas robežpilsētas Valgas slimnīcā pasaulē nākuši vairāk nekā 300 bērni, no kuriem aptuveni puse bija latviešu pēcnācēji.

Valgas slimnīca daudziem Latvijas pilsoņiem ir tuvākā slimnīca, taču pašlaik ārvalstu pacientiem ir pašiem jāsedz medicīniskie rēķini.

Kā skaidroja Valgas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Mareks Sērs, latviešu pacientu skaits slimnīcā pieaug.

Pagājušā gadā latviešu pacienti nodrošināja aptuveni 3% no Valgas slimnīcas apgrozījuma, skaidroja Sērs.

Igaunijas amatpersonas prognozē, ka no 25.oktobra, kad stāsies spēkā jauna ES direktīva par ārvalstīs saņemto veselības aprūpes pakalpojumu apmaksu, latviešu pacientu skaits Igaunijas slimnīcās palielināsies.

ES direktīva paredz, ka pacientiem ir tiesības no nacionālās veselības aprūpes sistēmas pieprasīt atmaksāt naudu par ārvalstīs saņemtajiem medicīnas pakalpojumiem, taču šī summa nepārsniegs maksu par analogiem pakalpojumiem savā valstī.

"[Pēc direktīvas stāšanās spēkā] es domāju Valgas slimnīca būs vēl pievilcīgāka pacientiem no Latvijas. Savukārt tas palīdz uzturēt un attīstīt slimnīcu igauņiem," sacīja Igaunijas Sociālo lietu ministrs Tāvi Reivass.

Tikmēr Sociālo lietu ministrijas veselības analītikas ģenerālsekretāra vietniece Ivi Normeta brīdināja, ka lielais latviešu pacientu pieplūdums var palielināt medicīnas pakalpojumu cenas un līdz ar to negatīvi ietekmēt Igaunijas veselības aprūpes sistēmu.

Tomēr viņa atzina, ka pašlaik grūti prognozēt, kāda būs situācija.

Normeta arī pauda pārliecību, ka Igaunijas pilsoņi nedosies masveidā ārstēties uz ārvalstu slimnīcām, jo veselības aprūpes pakalpojumi vairumā ES valstu ir dārgāki.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais