Piebalgs būs ES attīstības sadarbības komisārs

© Scanpix

Andris Piebalgas jaunajā Eiropas Komisijas sastāvā būs Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs. Vienlaikus Piebalgs pārstāves Eiropas Komisiju Ārējo attiecību padomē. Šo Padomi saskaņā ar Lisabonas līgumu vadīs Augsta pārstāve Ārējo attiecību jautājumos Baronese Aštone.

Valdis Dombrovskis uzskata, ka šīs atbildības jomas uzticēšana Latvijas pārstāvim liecina par EK prezidenta Jose Manuel Barrosu novērtējumu Andra Piebalga līdzšinējam darbam. Vienlaikus tā ir vēl viena iespēja stiprināt Latvijas atpazīstamību un redzamību starptautiskajā līmeni. Tas veicinās Latvijas atpazīstamību arī tajos pasaules reģionos, ar kuriem līdz šim sadarbība nav bijusi tik intensīva, nra.lv informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Piebalgam un pārējiem 26 komisāru amata kandidātiem tagad būs dažas nedēļas laika sagatavoties iztaujāšanai par viņu kompetenci Eiropas Parlamentā (EP), kam pēc tam jāapstiprina visi 27 komisāri.

Ja viss norisināsies gludi, jauno komisijas sastāvu EP vajadzētu apstiprināt februārī un pirms tam janvāra vidū varētu notikt komisāru noklausīšanās parlamentā.

Ārējo attiecību padomes mērķis ir palīdzības sniegšana trūcīgām un mazāk attīstītām valstīm Āzijā, Latīņamerikā un Āfrikā, ar mērķi veicināt ilgtermiņa sociālo un ekonomisko attīstību un sniegt ieguldījumu nabadzības mazināšanā.

Līdz ar Lisabonas līguma spēka stāšanos un Ārējo attiecību dienesta izveidošanu, tiek stiprinātas Eiropas Savienības kā globāla spēlētāja pozīcijas pasaulē.

Eiropas Savienība ir lielākais donors jaunattīstības valstīm katru gadu piešķirot 46 miljardi eiro, kas veido 55% no visas pasaules sniegtas palīdzības.

Svarīgākais