Ģenerālprokurors skeptisks par ideju amatpersonu lietas skatīt saīsinātā termiņā

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pieļauj iespēju atbalstīt ideju apsūdzēto amatpersonu lietas tiesā skatīt saīsinātā termiņā, tajā pašā laikā paužot skepsi par šī priekšlikuma iespējamo īstenošanu praksē.

"Saprotat, to var atbalstīt, bet vai tas būs reāli iespējams?" šodien pēc Reformu partijas Saeimas frakcijas apmeklējuma sacīja ģenerālprokurors. Viņš norādīja, ka jebkurš kriminālprocess būtu iztiesājams pēc iespējas īsākā laikā, it sevišķi, ja tas attiecas uz valsts amatpersonām - tam jānotiek, nekaitējot citiem kriminālprocesiem.

Iztiesāšanas termiņa noteikšana nozīmētu formāla kritērija ieviešanu konkrētai lietu kategorijai, lai gan nav iespējams paredzēt visus apstākļus - ir iespējams slimot un var būt dažādi citi iemesli, kamdēļ "pat ne no apsūdzētā gribas atkarīgu apstākļu dēļ" var izveidoties pārrāvums tiesvedībā, skaidroja Kalnmeiers.

Viņš piebilda, ka katrai lietai ir savi būtiskie un faktiskie apstākļi.

Kā ziņots, lietas par tagadējo vai bijušo valsts amatpersonu izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem izskatāmas nekavējoties ārpus kārtas, piemēram, viena gada laikā, teikts Saeimas deputātes Ingas Bites (RP) Reformu partijas mājaslapā publicētajā viedoklī.

Tiesu reforma ir svarīga un nepieciešana deklarācijas par Ministru kabineta iecerēto darbību sastāvdaļa. Tieslietu ministrijas darbs šajā virzienā jāveicina, jāatbalsta un jāpaātrina. Taču brīdis, kad nonāksim līdz ātriem un efektīviem tiesas procesiem visās lietās, diemžēl vēl ir tāls un nav skaidri saskatāms. Tāpēc situācijai, ka augstu stāvošas valsts amatpersonas var atļauties "uzspļaut tiesiskumam", ņirgāties par tiesu sistēmu un tādējādi visu sabiedrību, klaji tīksmināties par savu nesodāmību, ir jāatrod nekavējošs risinājums, uzskata deputāte.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) iesniegtais un darba grupas precizētais priekšlikums daļēji šo problēmu būtu atrisinājis. Taču Saeima to ir noraidījusi. Tāpēc jāatrod līdzvērtīgs alternatīvs risinājums, pret kuru nebūtu iespējams vērsties ar nevainīguma prezumpcijas argumentiem.

"Šāds risinājums ir iespējams. Piedāvāju atbilstošajos normatīvajos aktos (Krimināllikumā, Kriminālprocesa likumā) paredzēt, ka lietas par esošo vai bijušo valsts amatpersonu izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem izskatāmas nekavējoties ārpus kārtas, piemēram, viena gada laikā. Šāds regulējums, kas attiektos ne tikai uz deputātiem, bet arī valsts civildienesta ierēdņiem, tiesnešiem un citām valsts amatpersonām, palīdzētu ātrāk noskaidrot patiesos apstākļus konkrētajā gadījumā un ļautu izvairīties gan no tā, ka amatpersona, kas rīkojusies noziedzīgi, turpina pildīt savus amata pienākumus, gan arī no tā, ka nevainīga valsts amatpersona ir atstādināta no amata pienākumu pildīšanas," uzsver Bite.

Jau vēstīts, ka Saeimas vairākums ceturtdien noraidīja priekšlikumu ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu. Nedaudz līdzīgu priekšlikumu bija virzījis Sprūdžs.

Kā ziņots, koalīcijas partijas šodien lēma par tālāko rīcību saistībā ar Saeimā noraidītajiem grozījumiem pašvaldību deputātu statusa likumā, kas paredzēja kriminālvajātu deputātu pilnvaru ierobežošanu.

Svarīgākais