VID atjaunojis nodokļu parādnieku datu bāzes darbību

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vakar pēcpusdienā ir atjaunojis nodokļu un nodevu parādnieku datu bāzes darbību, informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

VID speciālisti ir veikuši uzlabojumus, lai samazinātu varbūtību, ka šajā datu bāzē kā nodokļu parādi tiek iekļauta informācija par nodokļu maksājumu, kas ir samaksāts normatīvajos aktos noteiktajā termiņā, bet informācija par to vēl nav nonākusi VID rīcībā. Uzlabojumu rezultātā turpmāk datu bāzē neiekļaus informāciju par tiem nodokļu maksātāja nodokļu maksājumiem, kuru samaksas termiņš iestājas piecas darba dienas pirms datubāzes aktualizēšanas datumiem.

Informāciju, ko atspoguļo nodokļu parādnieku datu bāzē, apkopo no vairākām informācijas sistēmām, tajā skaitā no Valsts kases. Ņemot vērā, ka informācija par veiktajiem starpbanku maksājumiem no Valsts kases VID rīcībā nonāk ar laika nobīdi, kas var būt līdz pat piecām dienām, iepriekš datubāzē kā nodokļu parādi tika atspoguļota informācija arī par tiem nodokļu maksājumiem, kas veikti, ievērojot normatīvajos aktos noteiktos samaksas termiņus, bet par kuriem, ņemot vērā starpbanku veikto maksājumu laika nobīdi, VID rīcībā vēl nebija informācijas, skaidro VID.

Jaunais risinājums paredz, ka datu bāzes aktualizēšanas dienās - 7. un 26.datumā tajā netiks iekļauta informācija par nodokļu maksātāju nodokļu maksājumiem, kuru samaksas termiņš iestājas piecas darba dienas pirms datubāzes aktualizēšanas datumiem. Tādējādi tiek novērsts risks, ka datubāzē kā nodokļu parādi tiek atspoguļota informācija par nodokļu maksātāja veiktajiem maksājumiem, par kuriem, ņemot vērā starpbanku veikto maksājumu laika nobīdi, informācija vēl nav nonākusi VID rīcībā.

VID gan norāda, ka gadījumos, ja nodokļu maksātājs nodokļu maksājumu, kura samaksas termiņš ir bijis senāks par piecām darba dienām pirms datubāzes aktualizēšanas datuma, būs veicis, neievērojot noteikto samaksas termiņu, informācija par nodokļu parāda esamību var tikt atspoguļota datubāzē arī tādā gadījumā, ja maksājums veikts piecu darba dienu laika posmā pirms datubāzes aktualizēšanas datuma un VID rīcībā vēl nebūs nonākusi informācija par maksājuma veikšanu.

Publiskā VID administrēto nodokļu un nodevu parādnieku datubāze tika izveidota ar mērķi nodrošināt efektīvāku valsts resursu izmantošanu, nodrošinot publiski pieejamu informāciju par tiem nodokļu maksātājiem, kuriem VID administrēto nodokļu (nodevu) parāda kopsumma pārsniedz 100 latus, lai nodokļu maksātājiem, kuri plāno startēt publisko iepirkumu konkursos, nav jādodas pēc izziņas papīra formātā uz VID klientu apkalpošanas centru. Līdz ar datubāzes izveidošanu gan publiskā iepirkumu konkursa rīkotājs, gan nodokļu maksātājs izziņu par parāda virs 100 latiem esamību vai neesamību var izdrukāt no Publiskās VID administrēto nodokļu un nodevu parādnieku datubāzes.

Kā ziņots, VID veidotajā nodokļu parādnieku datubāzē tika iekļauti mazumtirdzniecības veikalu tīkli "Maxima Latvija" un "Rimi Latvia", lai gan uzņēmumiem nebija nodokļu parādu.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu parādnieku datubāzē 1.aprīlī bija pieejama informācija par 53 594 nodokļu parādniekiem - uzņēmumiem -, kam nodokļu parāds ir virs 100 latiem. Bet saskaņā ar "Firmas.lv" un "Latvijas Tālruņa" datiem Latvijā patlaban ir aptuveni 55 000 aktīvu uzņēmumu, kas veic komercdarbību.

Svarīgākais