Krievijas miljonārs: Latvijā ir perspektīvi attīstīt ražošanu, kas orientēta uz eksportu Krievijā

"Krievijā ir stipra konkurence, taču ir iespēja balstīties uz personiskajām attiecībām, sakariem, visvairāk uz to, ka mēs ražosim tikai izcilas kvalitātes produktu... Sliktas kvalitātes dēļ es šo projektu vispār nesāktu," intervijā žurnālam "Ir" saka Krievijas multimiljonārs Sergejs Čerņins, kas nopirka Valmieras gaļas kombinātu "Triāls".

Krievijas uzņēmuma "GazEnergoStroi" prezidents un līdzīpašnieks, kuram pilnībā piederošā SIA "Gazinvest" nopirka bankrotējušo Valmieras gaļas kombinātu, skaidro, ka uz Latviju atbraucis pirms diviem trim gadiem, kad šeit radušās biznesa intereses.

"Draugi mani pieaicināja. Pirmais, ko tad nopirkām, ja zināt - ir tāds ciemats "Saliena". Nezinu, vai tas ir labs vai slikts - tas ir cits jautājums. Taču, kad atbraucu apskatīt, man iepatikās. Nopirku. Un es pats personiski kādas 40 mājas esmu pārdevis saviem Krievijas draugiem un biedriem. Pašlaik viss ciemats faktiski ir izpirkts," atzīmē Čerņins, kura vecvecmāmiņa cēlusies no Latvijas.

Līdztekus "Salienai" Čerņins nopircis vēl divus ciematu celtniecības projektus. "Vienu no tiem mēs pozicionējam kā superelitāru, tas atrodas skaistā vietā - pie Božu ezera blakus Jūrmalai. Gribu to apbūvēt saviem draugiem," plānus atklāj Krievijas multimiljonārs.

Par "Triālu" viņš uzzinājis 2011.gada beigās, un bijis nepieciešams aptuveni gads, lai vienotos ar "SEB banku".

Čerņins atzīst, ka no gaļas neko nesaprot, taču to nesaskata kā šķērsli sekmīgai biznesa attīstībai.

"Ja ir nauda, var tepat uz vietas nolīgt pieredzējušu komandu, un to mēs jau esam izdarījuši. Tie ir cilvēki no gaļas biznesa, no vietējās tirdzniecības, viņi visus pazīst. Turklāt man pašam ir zināma reputācija, teikšu bez liekas pieticības - esmu "vīrs un vārds"," intervijā uzsver Čerņins.

Viņam ir labas attiecības ar "Alfa-grupa", kas ir spēcīgs spēlētājs pārtikas tirgošanā Krievijā, turklāt Krievijā Latvijas gaļas un piena produkti vienmēr bijuši augstā vērtē, tāpēc uzņēmējam ir piesardzīgs optimisms par "Triāla" panākumiem.

Vaicāts par iemesliem, kāpēc iecerēts rūpnieciskais parks Valmierā 20 hektāru platībā "Triāla" teritorijā, ja īpašumā jau ir ražotne Lietuvā, Čerņins saka: "Manuprāt, te ir perspektīvi attīstīt ražošanu, kas orientēta uz eksportu Krievijā. Labs investīciju klimats. Adekvāts un saprotams nodokļu slogs. Šeit ir perspektīvi ražot tehnoloģiski inovatīvas lietas."

"Sarežģīti ir tas, ka pēc Krievijas mērogiem šeit daudzās jomās vienkārši nav tirgus. Pat visas Baltijas līmenī. Tāda ir realitāte," secina uzņēmējs.

Kā ziņots, "GazEnergoStroi" plāno ne tikai atjaunot Valmieras gaļas kombināta darbību, bet arī uzņēmuma teritorijā izveidot tehnoloģisku parku. Plānots, ka darbi pie "Triāla" kompleksa atjaunošanas sāksies šā gada rudenī, savukārt uzņēmums darbību atsāks 2014.gadā.

Korporācija "GazEnergoStroi" vairāk nekā 13 gadus veic pilna cikla kompleksu darbu izpildi, būvējot kooģenerācijas stacijas ar jaudām: mazās - no 1 līdz 30 megavatiem (MW), vidējās - no 30 līdz 150 MW un lielās elektrostacijas ar jaudu no 150 līdz 1000 MW. Savas darbības laikā enerģētikas tirgū korporācija ir strādājusi elektrostaciju būvniecībā gan kā pasūtītājs, gan kā koordinators un darbuzņēmējs, īstenojot projektus ar kopējo elektroenerģijas jaudu vairāk nekā 4000 MW un 10 000 gigakaloriju siltumenerģijas.

Kā ziņots, SIA "Triāls" bija viens no lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, kas ražoja pilnu gaļas produktu klāstu - dažādu veidu desas, kūpinājumus, konservus, kulinārijas un svaigas gaļas izstrādājumus. Uzņēmumā tika nodarbināti 200 cilvēku.

"Triāls" par maksātnespējīgu tika pasludināts no 2009.gada 30.aprīļa. Maksātnespējas procesa lieta pret "Triālu" tika ierosināta pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pieteikuma. Tā paša gada novembrī uzņēmuma kreditori nolēma sākt bankrota procedūru. Uzņēmumam kopumā bija 272 kreditori, un kopējā prasījumu summa bija 5,276 miljoni latu. Lielākie nodrošinātie kreditori bija "SEB banka", VID, SIA "Agro Baltic", Valmieras pilsētas dome un citi.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais