Tukumā notiks "zaporožecu" salidojums

Šodien Tukumā notiks "ZAZ kluba" vasaras sezonas atklāšana, kuras laikā ikviens interesents varēs iepazīties ar kādreiz tik populārajiem "zaporožeciem" - tautā sauktiem par "zapiņiem".

"Zazklubs.lv" pārstāve Marlēna Zamulovica aģentūru LETA informēja, ka šis salidojums būs unikāla iespēja vienkopus sastapt visu kādreiz ražoto modeļu "zaporožecu" automašīnas.

No plkst.10.30 līdz 11.30 "zaporožeci" un to īpašnieki pulcēsies Tukumā, Stacijas ielā 4, "IKU Eduards" teritorijā, no plkst.12 līdz 13 - pie "Latvijas Valsts ceļu" muzeja Šlokenbekas muižā, bet no plkst.16 līdz 17.30 - pie Jaunmoku pils.

"Mūsdienās "zapiņi" Latvijas ielās sastopami vairs tikai retumis, lielākoties šo automašīnu vraki sarūsējuši mētājas kādās sētmalēs vai labi noslēpti vectētiņu garāžās," pauda Zamulovica.

"ZAZ klubs" veidojās 2011.gadā, kad klātienē satikās vairāki "zaporožecu" īpašnieki, kas iepriekš bija komunicējuši tikai ar interneta starpniecību. Turpmāk domubiedru pulks ir audzis, un patlaban "ZAZ klubā" ir jau vairāk nekā 30 "zaporožecu" īpašnieku, kurus vieno interese par šo spēkratu vēsturi, atjaunošanu un tehniskajām iespējām.

"ZAZ kluba" mājaslapā "zazklubs.lv" ir izveidojies stabils interesentu loks, kas viens otru atbalsta jautājumos, kas saistīti ar "zapiņiem" - viens otru informē par iespējām iegādāties nepieciešamās rezerves daļas, ziņo par kaut kur šķūnītī stāvošu aizmirstu retu "zaporožeca" modeli, dalās remontdarbu tehniskajos knifos un ar prieku savā vidū uzņem jaunus biedrus.

"Šī gada nopietnākais "ZAZ kluba" pasākums būs brauciens uz Kirovas pilsētu Krievijā - jūnijā piecas kluba ekipāžas sadarbībā ar Zemgales kultūrvēsturiskā mantojuma un attīstības biedrību "Mītava XXI" dosies ekspedīcijā ar nosaukumu "Pa Raiņa taku", kuras mērķis ir apmeklēt šī latviešu dzejnieka trimdas vietas Krievijā, Raiņa muzeju Slobodskas pilsētā, pārbaudīt "zaporožecu" izturību garos pārbraucienos, kā arī kliedēt mītus par "zapiņu" kā par automašīnu, kuras remontēšanai patērētais laiks ir ilgāks nekā laiks, ar kuru ar šo automašīnu iespējams pārvietoties," pauda kluba pārstāve.

Latvijā

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” un Ziedoņa muzejs 17. oktobrī Kalnciema kvartālā aicina uz labdarības koncertu “Dzīvoklīša svētki pieaugušiem cilvēkiem”. Visi līdzekļi tiks izlietoti Ziedoņa vasarnīcas niedru jumta nomaiņai.

Svarīgākais