Pensiju neindeksēšana atbilst Satversmei

Likuma norma, kas paredzēja, ka 2009. gadā netiek veikta pensiju indeksācija, nav radījusi personām pensijas apmēra samazinājumu, secinājusi Satversmes tiesa. Izskatot lietu par pensiju neindeksēšanu, tiesa atzinusi, ka šāgada atteikšanās no pensiju indeksēšanas atbilst Satversmei.

Šis ir pirmais Satversmes tiesas lēmums attiecībā uz pensijām, kam decembrī sekos nākamais – par pensiju samazināšanu par 10 un strādājošiem pensionāriem par 70 procentiem. Lai arī šis tiesas spriedums attiecībā uz pensionāriem ir ar negatīvu nokrāsu, jo konstatē, ka pensiju indeksācijas neveikšana bijusi likumīga, tomēr tas vēl neparāda nākamās – pensiju samazināšanas – lietas iespējamo iznākumu.

Lietā divdesmit Saeimas deputātu (18 Saskaņas centra un divi Sabiedrības citai politikai deputāti – Aigars Štokenbergs un Artis Pabriks) apstrīdēja normas, kas atcēla pensiju pārskatīšanu 2009. gada 1. aprīlī un 1. oktobrī, atbilstību Satversmes 1. pantā ietvertajam tiesiskās paļāvības principam un samērīguma principam, kā arī sociāli atbildīgas valsts principam un Satversmes 109. pantā ietvertajām tiesībām uz sociālo nodrošinājumu. Valdība un Saeima šāgada sākumā pieņēma grozījumus pensiju likumā, kur pantā par pensiju indeksēšanu atbilstoši patēriņa cenu indeksam ierakstīja: "Valsts pensijas 2009. gadā pārskatītas netiek." 2009. gadā bija jāuzsāk indeksēt arī pensijas, kuru apmērs pārsniedz 225 latus, kuras iepriekš nekad netika indeksētas.

Satversmes tiesa atzinusi, ka normas mērķis – sabalansēt valsts pensiju speciālā budžeta ieņēmumu un izdevumu daļas un tādējādi garantēt citu personu tiesības uz sociālo nodrošinājumu – ir leģitīms, proti, lēmumu attaisnojošs. Lietas dalībnieki (valdība, Saeima) ir minējuši citus mērķa sasniegšanas veidus, piemēram, paaugstināt sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi vai samazināt personām noteikto sociālo nodrošinājumu. Tomēr, izvēloties šādus risinājumus, sekas būtu vēl nelabvēlīgākas.

Satversmes tiesa uzsver, ka apstrīdētā norma nav radījusi personām jau piešķirtās valsts pensijas apmēra samazinājumu. "Pensiju saņēmējiem radītā aizskāruma būtiskumu samazina arī tas, ka tiesību uz sociālo nodrošinājumu ierobežojums – pensiju nepārskatīšana atbilstoši inflācijas rādītājiem – ir noteikts vienīgi uz konkrētu laika posmu, proti, 2009. gadu. 2010. gadā valsts pensiju pārskatīšanu ir paredzēts atsākt," uzskata Satversmes tiesa.

Tomēr jānorāda, ka arī attiecībā uz nākamo gadu ir sagatavoti grozījumi pensiju likumā, lai izslēgtu pensiju indeksāciju. Tiesa, šoreiz kā oficiāls arguments tam tiek minēts fakts, ka Latvijā notiek inflācijai pretējs process – deflācija, un, kā uzsvēris gan labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), gan Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, pensionāriem ir izdevīgi, ja indeksācija nākamgad netiek veikta, jo citādi varētu notikt pat pensiju samazināšana, ja pensijas vajadzētu indeksēt atbilstoši deflācijas procentam.

Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aina Verze saka: "Mani šāds Satversmes tiesas lēmums pārsteidz. Pensionāri nebūtu no šīs indeksācijas ieguvuši lielu bagātību, bet mēs nevaram atbalstīt metodes, ar kādām šādi lēmumi tiek pieņemti." Pensionāru federācijas vadītāja atgādina, ka brīdī, kad valdība grasījās pieņemt šo lēmumu, pensionāri iestājušies pret indeksācijas atcelšanu. "Varējām piekrist, ka indeksācija nenotiek šajā oktobrī, kā arī nākamā gada sākumā, jo situācija valstī ir kritiska, taču aprīļa indeksācijai bija jānotiek, jo tā būtu kompensējusi iepriekšējā perioda inflāciju," sacīja A. Verze. Otrs variants, ko piedāvāja pensionāri, bija indeksēt tikai mazās pensijas.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais