Privatizē mediju diskusiju

© www.nra.lv

Pietiek tikai ar piederību kādam politiskam spēkam, lai automātiski kļūtu par sabiedrisko mediju ekspertu – tā izriet no trešdien notikušās Pilsoniskās savienības (PS) iniciētās konferences, kuras mērķis bija runāt par mediju nākotni.

Aģitāciju nesaskata

Tomēr konstruktīvu diskusiju par to, kāds varētu būt apvienotais sabiedriskais medijs – Latvijas Televīzija un Latvijas Radio –, nebija. Galveno uzrunu teica PS valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis. Viņš uzsvēra, ka partijā ir daudz mediju ekspertu un tas, ka notiek šāda veida diskusija, ir ļoti labi. "Partijā ir vesela virkne ekspertu. Mūsu biedrus interesē šie jautājumi, tāpēc organizējām diskusiju par sabiedrisko mediju nākotni," Neatkarīgajai norādīja PS vadītājs. Lūgts komentēt, vai līdzīgas diskusijas notiks arī nākamgad, viņš atbildēja: "Jāskatās jaunās apvienības [PS, Jaunais laiks, Sabiedrība citai politikai] kontekstā. Iespējams, ka līdzīgi pasākumi būs, bet tie nekādā veidā nav uzskatāmi par priekšvēlēšanu aģitāciju."

Tā varētu teikt, ja vien konferences rīkotāji būtu spējuši piesaistīt arī citu partiju pārstāvjus, nevis tikai PS valdes locekli Inu Druvieti un juristu Jāni Bordānu. Zīmīgi, ka ar savu klātbūtni šo nepolitisko diskusiju pagodināja arī savulaik premjera Valda Dombrovska biroja virzītais sabiedrisko mediju apvienošanas eksperts bijušais a/s Diena prezidents Arvils Ašeradens. Viņš Neatkarīgajai atzina, ka neviena cita partija nav aicinājusi piedalīties un pēdējo reizi viņš bijis JL Saeimas frakcijā, kur aiz slēgtām durvīm centies pārliecināt deputātus par saviem sabiedrisko mediju apvienošanas plāniem. Jau ziņots, ka tiem svītru pārvilka mediju vadības un Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) iebildumi, ka ar šiem jautājumiem jānodarbojas cilvēkiem, kas ir iesaistīti mediju darbībā, nevis politiķu bīdītiem pārstāvjiem.

Aicina arī citus

Diskusijā piedalījās arī sociālantropologs Roberts Ķīlis, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas vadītāja Inta Brikše un Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes žurnālistikas programmas vadītāja Anda Rožukalne.

Klausītāju vidū, kuriem PS piedāvāja izteikties, bija arī abu sabiedrisko mediju vadītāji. Tā Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts ironizēja, kā viņam būtu jāreaģē, ja pēc nedēļas viņu uz līdzīgu diskusiju par sabiedriskiem medijiem aicinātu Andris Šķēle vai Nils Ušakovs.

Konferences idejas autore PS biedre Aija Cālīte-Dulevska vairākkārt uzsvēra, ka ikviens sev interesējošos jautājumus var uzdot rakstveidā un uz tiem atbildes būs lasāmas partijas interneta mājaslapā. "Tā nav nekāda aģitācija. Mums jau nav citu iespēju, kā tikai savā mājaslapā publicēt atbildes," uz Neatkarīgās jautājumu, vai šāda interneta vietnes popularizēšana nav uzskatāma par sava veida aģitāciju, centās atbildēt A. Cālīte-Dulevska.

Medijus nevar privatizēt

Konferences rīkotāja atzīst, ka konkrētu kritēju, pēc kādiem atlasīti diskusijas dalībnieki, nav bijis. Esot aicināti Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izveidotās mediju darba grupas pārstāvji. Jāatzīst, ka neviens no NRTP locekļiem kā runātājs nebija ieradies. Vienīgi klausītāju rindās bija redzama Tautas partijas savulaik virzītā NRTP locekle Ingrīda Brigita Stroda un JL virzītā bijusī padomes locekle, tagad preses sekretāre Dārija Juškevica.

Kā Neatkarīgajai pastāstīja vienīgais Saeimas opozīcijas pārstāvis Boriss Cilēvičs (Saskaņas centrs), uzaicinājums bijis visiem darba grupas locekļiem, taču "neviena partija nevar privatizēt sabiedrisko mediju jautājumus. Jo viss tāpat būs kopīgi jārisina Saeimā".

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais