Par 49 480 latiem Mežotnes pilī izbūvēs liftu

Valsts akciju sabiedrības (VAS) "Valsts nekustamie īpašumi" iepirkumā par lifta projektēšanu un izbūvi Mežotnes pilī noskaidrots, ka lifta izbūve valstij izmaksās 49 480 latus, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) paziņojums.

Ar 49 480 līgumcenu četru pretendentu konkursā par lifta-pacēlāja projektēšanu un izbūvi Mežotnes pilī, kas atrodas Bauskas novada Mežotnes pagastā, uzvarējusi SIA "Ota un partneri" no Rīgas.

Saskaņā ar iepirkuma informāciju plānots, ka deviņu mēnešu laikā tiks veikta lifta tehniskā projekta izstrāde un izbūve, nepārbūvējot esošo pils kāpņu telpu un ievērojot valsts kultūrvēstures pieminekļu saglabāšanas pamatnostādnes, ieskaitot pieslēgumus elektroapgādei un ugunsdzēsības signalizācijai.

Plānots iebūvēt stiklotu šahtu starp esošajiem kāpņu laidumiem, tos nesašaurinot. Šahtas karkasa un kabīnes krāsas tiks pieskaņotas atbilstoši kāpņu telpas krāsām.

Patlaban Mežotnes pils ir valsts īpašums, bet to un tajā iekārtoto viesnīcu apsaimnieko SIA "Mežotnes pils", kas tika izveidota ar Valsts nekustamā īpašuma aģentūras līdzdalību, likvidējot valsts SIA "VNĪ pilis"

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" pieder 60% no SIA "Mežotnes pils" pamatkapitāla, liecina uzņēmuma informācija.

Šarlote fon Līvena tagadējās Mežotnes pils ēkas celtniecību sāka 1797.gadā pēc itāļu arhitekta Džakomo Kvarengi projekta. No 1921.gada līdz 1944.gadam pilī atradās lauksaimniecības skola. Otrā Pasaules kara cīņu gaitā pils ēkas daļēji sagrāva. 1958.gadā tika sākti restaurācijas darbi, kas ieilga līdz 2001.gadam.