Pasažieru pārvadātāji akcijā bloķēs ceļu posmus

Ja pasažieru pārvadātājiem līdz 15.maijam netiks segti zaudējumi par šī gada pirmo ceturksni, tad 17.maijā notiks akcija "Samaksā par padarīto darbu", kuras laikā sabiedrības uzmanība tiks pievērsta, bloķējot ceļus, informē Latvijas Autoostu un reģionālo pārvadātāju asociācijas (LARPA) valdes loceklis Uldis Kolužs.

Viņš gan uzsvēra, ka ir saņemti solījumi, ka zaudējumi tiks segti, jo par to vienojušās Satiksmes un Finanšu ministrijas, līdz ar to Kolužs cer, ka akciju nevajadzēs realizēt.

"Šobrīd ir uzsākti nepieciešamie likumdošanas labojumi, lai vietējiem reģionālajiem pārvadātājiem atmaksātu parādus par 2012.gadu, aptuveni 803.000 Ls apmērā. Diemžēl process notiek ļoti lēni un pārvadātāji vairs nevar ilgi gaidīt samaksu par padarīto darbu. Šobrīd jau ir apdraudēta Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma mērķa izpilde, nodrošināt iedzīvotājiem pieejamus sabiedriskā transporta pakalpojumus vietējos reģionālajos pārvadājumos. Pārvadātājiem trūkst līdzekļu, lai norēķinātos ar piegādātājiem, izmaksātu darba algas un jau šajā mēnesī pastāv reāli draudi uzņēmumu pastāvēšanai un pārvadājumu nodrošināšanai. Ir apdraudētas daudzas mūsu darbinieku ģimenes," norāda Kolužs.

Kā ātrākais risinājums, lai pārvadātājiem segtu zaudējumus un atjaunotu to saimniecisko darbību, ir dotācijām paredzēto līdzekļus gada ceturtajam ceturksnim, pārcelt steidzamības kārtā uz tekošo periodu.

Latvijas Autoostu un Reģionālo Pārvadātāju Asociācijas biedru sapulce vērsusies pie Satiksmes ministrijas un Finanšu ministrijas ar lūgumu turpināt risināt jautājumus, lai kompensētu vietējiem reģionālajiem pārvadātājiem 2012.gadā nesegtos zaudējumus, pasākumus veicot pēc iespējas īsākā laikā.

Tāpat arī nekavējoties veikt izmaiņas dotāciju izmaksu kārtībā, pārceļot 2013. otrajā pusgadā paredzētās dotācijas uz pirmo pusgadu, lai segtu vietējiem reģionālajiem pārvadātājiem visas ar pārvadājumu organizēšanu saistītās izmaksas, pasākumus veicot līdz 2013.gada 15.maijam.

Bez tam LARPA prasa SM nekavējoties organizēt tikšanos ar LPPA par papildus nepieciešamajiem līdzekļiem, lai nodrošinātu zaudējumu segšanu vietējiem reģionālajiem pārvadājumiem līdz 2013.gada beigām.

 Ja netiks veikta zaudējumu segšana vietējiem reģionālajiem pārvadātājiem līdz  15.maijam, LARPA nolēmusi 17.maijā rīkot akciju "Samaksu par padarīto darbu", kurā piedalīsies vietējie reģionālie pārvadātāji, bloķējot atsevišķus ceļa posmus.

Jau ziņots, ka Latvijas Autoostu un reģionālo pārvadātāju asociācija (LARPA) saistībā ar joprojām neatrisināto krīzes situāciju šodien sasaukusi ārkārtas Vidzemes un Zemgales vietējo reģionālo pārvadātājus uz sapulci un informē, ka valsts parādus vēl nav atmaksājusi.

Valstij vietējiem reģionālajiem pārvadātājiem 2012.gadā nesegtie zaudējumi veido 886 488 latus.

Biedrības "Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija" (LPPA) valde skaidro, ka pasažieru pārvadājumu pasūtītāji - valsts un plānošanas reģioni - pērk pakalpojumu no pārvadātājiem tādā apjomā, kura apmaksai nepietiek naudas, un plānotais budžeta deficīts 2013.gadā jau patlaban ir 4,1 miljons latu, līdz ar to pastāv reāli uzņēmumu maksātnespējas draudi.

Satiksmes ministrija norāda, ka šim gadam paredzētais valsts finansējums plānošanas reģioniem ir pat mazliet lielāks nekā savulaik 2012.gadam plānotais. Pērnā gada sākumā vietējās satiksmes nodrošināšanai bija paredzēti 10,55 miljoni latu, savukārt šim gadam vietējiem pārvadājumiem plānotais finansējums ir 10,82 miljoni latu.