Leiškalns "ātrā gaitā" grib atļaut ostām neievērot konkurences likumu

Budžeta pieņemšanas aizsegā deputāti otrdien grasās balsot arī par konkurences atcelšanu Rīgas brīvostā. Priekšlikumu grozījumos likumā par ostām iesniedzis Tautas partijas deputāts Kārlis Leiškalns.

Priekšlikums ļautu ostai veikt uzņēmējdarbību neievērojot konkurences likumu. Pret šādiem grozījumiem asi iebilst konkurences padome norādot, ka tie ir pretrunā Eiropas savienības normām un ka Latvijai var draudēt soda sankcijas. Par klaju lobismu šādu priekšlikumu nodēvējis arī Ekonomikas ministrs, kurš solījis panākt, lai pēdējā brīdī iesniegtais priekšlikums Saeimā negūtu atbalstu. Vairāk stāsta Kārlis Dagilis.

Rīgas brīvostas vēlme ierobežot brīvo tirgu savā teritorijā apliecina nesenais gadījums ar velkoņu pakalpojumu sniegšanu. Brīvosta uzbūvējusi savus velkoņus un nav vēlējusies, lai to brīvi darītu arī kompānija PKL, kas līdz šim nodrošinājusi lielo kuģu ienākšanu Rīgas ostā. Sūdzība par šādu brīvostas rīcību nonāca arī Konkurences padomes redzeslokā.

"Rīgas brīvostas pārvalde, lai nodrošinātu apgrozījumu saviem velkoņiem, izvirzīja PKL Flote prasības. Piemēram ostas kapteinis izdeva rīkojumu, ka noteikta parametra kuģiem ir jāizmanto divi velkoņi ar noteiktu jaudu. Šī jauda atbilda abie diviem Rīgas brīvosta kuģiem": stāsta padomes speciāliste Ringla Vīksne.

Aprīlī Konkurences padome Brīvostai uzlika naudas sodu 45 tūkstošus latu, bet tikai oktobrī tika izpildīts padomes lēmums, kas aizliedz Brīvostai nodarboties ar ienesīgo biznesu. Brīvosta velkoņus nodevusi iznomāšanai privātai kompānijai, bet padomes lēmumu pārsūdzējusi tiesā.

Saprotot, ka konkurences likumu Brīvostai apiet neizdosies, Tautas partijas deputāts Kārlis Leiškalns, kurš vienlaicīgi ir arī ostu asociācijas izpilddirektors, pirmdien iesniedzis priekšlikumu grozījumiem likumā par ostām, kas paredz ostas svītrot no tirgus dalībnieku saraksta konkurences likuma izpratnē. Tas nozīmē, ka pieņemot grozījumus, Brīvosta varēs brīvi veikt uzņēmējdarbību savā teritorijā, neievērojot nekādus konkurences likumus. Deputāts Kārlis Leiškalns Latvijas radio noliedz, ka priekšlikums iesniegts budžeta pakates aizsegā. "Ostu likuma grožijumi ir iesniegt pirms gada vai pat pusotra. No trim maniem priekšlikumiem šis ir vienīgais, kas vairāk vai mazāk guva komisijas atbalstu. Likumprojekts bija iestrēdzis, bet kopā ar budžetu tas iet ātrā gaitā"

Leiškalns, kurš arī agrāk iesniedzis dažādus strīdīgus likumu grozījumus, kas rada aizdomas par bagātu cilvēku interešu lobēšanu, apgalvo, ka par minēto priekšlikumu saņemtas pozitīvas atsauksmes gan no valdības, gan Brīvostas. Par Konkurences padomes iebildumiem viņš nav neko dzirdējis. Tā gan neuzskata padomē, kas budžeta un nodokļu komisijā aktīvi aizstāvējusi viedokli, ka nedrīkst izdarīt izņēmumu vienam tirgus dalībniekam ļaujot konkurences likumu neievērot. "Tas nav pieļaujams no konkurences tiesību viedokļa. Mūsu skatījumā šāds izņēmums ļautu ostas pārvaldei darboties neievērojot konkurences likumu. Līdz ar to ir sagaidāmas problēmas ar nepamatotiem ierobežojumiem, aizliegtām vienošanām vai dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas lietām"

Konkurences padomes speciāliste arī piebilst: "Latvijai var būt problēmas ar Eiropas kopienas dibināšanas līgumu un pret Latviju var tikt ierosināta lieta"

Vēstuli ar lūgumu nepieļaut šādu priekšlikuma atbalstīšanu, no konkurences padomes saņēmis Ekonomikas ministrs Artis Kampars. Viņš to uzzinot bijis "mērenā šokā" un apgalvo, ka darīs visu iespējamo, lai Saeima par to nenobalsotu. ""Ja skatāmies no lobisma redzes leņķa, tad tā ir ļoti smalki izstrādāta taktika - ātri iesniegt uz otro lasījumu, ātri pieņemt un kādu laiku tas ir spēkā. Vēlāk tas tāpat tiks atcelts, jo pret to noprotestēs gan Konkurences padome gan Eiropas institūcijas. No sabiedrības viedokļa raugoties, tas ir absurds"

Deputāts Kārlis Leiškalns, kurš pērn ostu asociācijā algā saņēmis 6 tūkstošus latu, apgalvo: "Ja šis priekšlikums var izsaukt tiesvedību pret Latviju, es būšu pirmais, kas nobalsos pret"

Atkārtotas diskusijas par grozījumiem ostu likumā viņš risinājis budžeta komisijas sēdē piektdien. Materiālu klausieties LR 1 ziņu dienesta sagatavotajā apskatā.

Latvijā

Rīgā atrasti Somijas korupcijas skandāla figuranta Arto Autio īpašumi, vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", kas sāka šīs informācijas izpēti pēc kāda trauksmes cēlāja atsūtītas informācijas.

Svarīgākais