Šonedēļ varētu sākt darboties nodokļu parādnieku datubāzes uzlabotā versija

Iespējams, jau rīt, 7.maijā, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu parādnieku datubāzē būs novērstas konstatētās tehniskās nepilnības un tā sāks darboties uzlabotajā versijā.

Kā ziņots, VID nodokļu parādnieku datubāzē plāno informāciju aktualizēt, neiekļaujot informāciju par pēdējām piecām dienām.

Ņeņemot vērā pēdējās piecas dienas, datubāzē netiktu iekļauti godīgie nodokļu maksātāji, kas nekavē maksājumu termiņus, taču attiecībā uz veciem, ilgstošiem parādiem VID nevarot uzminēt, kurā brīdī un kādu parāda daļu uzņēmējs samaksās, tāpēc vecie parādi datubāzē būšot redzami.

Saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto nokavējuma naudu neaprēķina, ja valsts vai pašvaldības budžets nodokļa maksājumu ir saņēmis piecu darbdienu laikā pēc maksājuma termiņa iestāšanās. Tādēļ tiek izvērtēta iespēja noteikt, lai datubāzē informācija, tāpat kā līdz šim, tiktu aktualizēta katra mēneša 7. un 26.datumā, taču minētajos datumos publiski datubāzē būtu atspoguļota informācija par parāda esamību vai neesamību piecas dienas pirms minētajiem datumiem.

Tādējādi tiks samazināta varbūtība, ka nodokļu maksājums ir veikts, bet informācija par to vēl nav nonākusi VID rīcībā. Piemēram, attiecīgā mēneša 7.datumā publiski datubāzē būtu redzama informācija, vai nodokļu maksātājam ir vai nav nodokļu parāds virs 100 latiem uz attiecīgā mēneša 2.datumu un 26.datumā attiecīgi uz 21.datumu.

Kā ziņots, VID veidotajā nodokļu parādnieku datubāzē tika iekļauti mazumtirdzniecības veikalu tīkli "Maxima Latvija" un "Rimi Latvia", lai gan uzņēmumiem nebija nodokļu parādu.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu parādnieku datubāzē 1.aprīlī bija pieejama informācija par 53 594 nodokļu parādniekiem - uzņēmumiem -, kam nodokļu parāds ir virs 100 latiem. Bet saskaņā ar "Firmas.lv" un "Latvijas Tālruņa" datiem Latvijā patlaban ir aptuveni 55 000 aktīvu uzņēmumu, kas veic komercdarbību.

Svarīgākais