Dziesmu svētkos ierobežos alus tirdzniecību

Ceturtdien Dziesmu un deju svētku padomes sēdē skatot jautājumu par vieglā alkohola tirdzniecību Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta laikā Mežaparkā, padomes locekļi atkārtoti lēma par labu vieglā alkohola tirdzniecības ierobežojumu noteikšanai.

No pieciem izstrādātajiem vieglā alkohola tirdzniecības scenārijiem padomes locekļi nosliecās par labu variantam, kas paredz vieglā alkohola tirdzniecību pirms noslēguma koncerta un pēc koncerta.

Svētku rīkotāju pieaicinātā producenta "Positivus Music" vadītājs Ģirts Majors skaidroja, ka par vieglo alkoholu uzskatāms vīns, alus un sidrs. Vieglais alkohols Mežaparka Lielajā estrādē tiks pārdots pirms svētku noslēguma koncerta "Līgo!", bet kādu brīdi pirms koncerta sākuma tā tirdzniecība tiks pārtraukta, bet pārdošana tiks atsākta kopīgajā sadziedāšanās laikā.

Ieeja noslēguma koncertā apmeklētājiem būs atvērta jau no plkst.15, bet pats koncerts sāksies plkst.19. Paredzēts, ka noslēguma koncerts ilgs četras stundas, bet tad līdz pat nākamās dienas rītam seko kopīgā sadziedāšanās.

Pārējie sagatavotie scenāriji paredzēja, ka vieglā alkohola tirdzniecība notiek tikai ēdināšanas zonā, cits variants paredzēja, ka vieglā alkohola tirdzniecība notiek ēdināšanas zonā un vēl atsevišķās vietās teritorijā, taču uz skatītāju vietām ar iegādāto alkoholu netiks atļauts doties, bet vēl viens no piedāvātajiem variantiem paredzēja aizliegt alkohola tirdzniecību pirms koncerta un koncerta laikā, bet atļaut to darīt tikai pēc pasākuma. Tāpat tika piedāvāts scenārijs, kurā nekas netiktu mainīts un vieglā alkohola tirdzniecība tiktu organizēta tāpat kā iepriekšējos svētkos.

Pirmo reizi svētku noslēguma koncerta laikā silto ēdienu tirdzniecības vietas tiks izvietotas nost no skatītāju sēdvietām, tādējādi iecerēts panākt, ka skatītāji netiek traucēti ar siltā ēdiena pagatavošanas dažādajām smaržām. No šīs ēdienu tirdzniecības zonas skatītāji nevarēs doties laukā uz skatītāju sēdvietām ar savām iegādātajām porcijām un alkoholu.

Tāpat atsevišķa vieta būs nodrošināta smēķētājiem, taču Majors neizslēdz iespēju, ka starp daudzajiem skatītāju tūkstošiem būs arī tādi, kas smēķēs citā vietā, nevis tam speciāli paredzētajā zonā.

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde skaidroja, ka jautājumu par alkohola tirdzniecības ierobežošanu svētku noslēguma koncerta laikā aktualizēja māksliniecisko kolektīvu vadītāji.

"Noslēguma koncerts ir sava veida noslēgums rituālam, uz ko tauta iet un ko svin reizi piecos gados. Jāsaprot - koncerta simboliskā jēga ir, ka ceļas augšā gaismas pils, un daudzi koncerta apmeklētāji vēlas piedalīties gaismas pils celšanā. Šis koncerts ir kā baznīcas rituāls," sacīja Melbārde.

Savukārt kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) tos cilvēkus, kuri nesaprot, kādēļ noslēguma koncerta laikā ir noteikti vieglā alkohola tirdzniecības ierobežojumi, aicina šo pasākumu salīdzināt ar operu vai teātri.

"Šis koncerts ir tāpat kā opera vai teātris. Pirms koncerta tāpat kā pirms teātra vai operas katrs dzīvo, kā grib, un dara, ko vēlas, bet ne operas, ne teātra izrādes laikā neviens skatītājs neēd un nedzer. Tāpat arī svētku noslēguma koncertā," pauda ministre. Viņa arī minēja, ka iepriekš no skatītājiem saņemtas daudzas sūdzības par pārmērīgo ēdienu smaržu skatītāju vietās, tādēļ šogad pirmo reizi atsevišķi tiks izveidota silto ēdienu zona.

Savukārt Melbārde piemetināja, ka veiktas divas aptaujas, lai noskaidrotu cilvēku viedokli par vieglā alkohola tirdzniecību noslēguma koncertā, un sniegtās atbildes dalījās uz pusēm, proti, abās aptaujās puse respondentu bija par to, ka tirdzniecība nav pieļaujama, savukārt otra puse bija ar vieglā alkohola pārdošanu.

Majors aicina uz vieglā alkohola tirdzniecību svētku laikā neskatīties kā uz peļņas gūšanu uzņēmumiem. Viņš skaidroja, ka Mežaparkā, organizējot arī ēdienu tirdzniecību, galvenā uzmanība tiks vērsta uz kvalitāti, nevis uz to, lai tirgotāji gūtu peļņu.

Jau ziņots, ka Dziesmu un deju svētku padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir sekmēt Dziesmu un deju svētku procesa ilgtspēju un tradīcijas tālāknodošanu.

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki notiks no 30.jūnija līdz 7.jūlijam. Svētkiem gatavojas 40 000 dalībnieku - vairāk nekā 1600 kolektīvi no Latvijas, tajā skaitā 100 mazākumtautību kolektīvi un individuālie izpildītāji, 57 latviešu diasporas kolektīvi un 28 kolektīvi no ārvalstīm.

Dziesmu un deju svētku programmu kopā veidos 62 pasākumi, no kuriem aptuveni puse ir brīvi pieejama un ir bez maksas. Visu svētku nedēļu dažādās Rīgas vietās - Vērmanes dārzā, Esplanādē, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Doma laukumā, Berga bazārā, Rīgas skvēros un parkos - notiks kultūras pasākumi un koncerti. Lai varētu sekot līdzi svētku norisēm maksas pasākumos, pilsētvidē Rīgā un citās Latvijas pilsētās tiks uzstādīti lieli ekrāni.

Svarīgākais