Carnikavas novadā no applūdušajiem ciemiem atsūknē ūdeni

Strauji krītoties ūdens līmenim Gaujā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) speciālisti no applūdušajiem ciemiem Siguļi un "Līdums 2" Carnikavas novadā sākuši atsūknēt ūdeni, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Patlaban "Līduma 2" teritorijā sūknēšanas darbi ir noslēgušies un viss ūdens no teritorijas pārsūknēts otrpus dambim, kamēr Siguļos darbi joprojām turpinās, lai dzīvojamo māju teritorijā pazeminātu ūdens līmeni, pārsūknējot ūdeni otrpus ceļam uz Gaujas pusi, pastāstīja Carnikavas novada domes izpilddirektors Imants Pastors. Tāpat tiek izsūknēti grāvji, lai teritoriju ātrāk atbrīvotu no ūdens.

Visiem iedzīvotājiem, kam nepieciešams, tiek nodrošināts dzeramais ūdens, taču vairākām mājām joprojām nav atjaunota elektrības padeve.

Tiklīdz ūdens no applūdušajām teritorijām būs pilnībā atsūknēts, pašvaldības aģentūra "Carnikavas komunālserviss" izvietos atkritumu konteinerus, lai iedzīvotājiem palīdzētu atbrīvoties no plūdos bojātiem priekšmetiem, kā arī organizēs darbus, lai iedzīvotājiem palīdzētu tikt galā ar plūdu sekām. Iedzīvotāji, kuriem nepieciešama palīdzība, "Carnikavas komunālservisā" var pieteikties pa tālruni 67993705.

Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica pastāstīja, ka pašvaldībā tikmēr tiek gatavoti saistošie noteikumi, kuros tiks izstrādāta kārtība, kādā veidā un apjomā iedzīvotāji varēs saņemt arī finansiālu atbalstu plūdu seku novēršanai. Tuvākajā laikā tie tiks skatīti pašvaldības komiteju sēdēs un apstiprināti novada domes sēdē.

Tuvākajās dienās pašvaldības pārstāvji plāno apsekot bojātos mājokļus un vispirms palīdzību nodrošināt tiem iedzīvotājiem, kas applūdušajās ēkās dzīvo ikdienā, ne tikai vasaras sezonā. Tad arī varētu sekot pirmās aplēses par plūdu postījumu apmēru.

Jau pēc tam, kad lielākie plūdi beigušies, glābēji evakuējuši sievieti, kurai radusies nepieciešamība nogādāt pie veterinārārsta savu suni, bet pašu palu dēļ neviens pēc palīdzības nav vērsies, pastāstīja Jurēvica.

Kā ziņots, pārplūstot Dzirnupei un Gaujas attekai, Siguļos 27.aprīlī bija vērojama ūdens līmeņa celšanās uz visām Pārgaujas ielām. Lai pasargātu apdzīvotās vietas no paliem, no smilšu maisiem tika izveidots aizsargvalnis uz ielas, taču tas nelīdzēja un pāris dienu laikā ūdens līmenis Dzirnupes ielā pakāpeniski pieauga. Sestdien, 27.aprīlī, dziļākajā vietā to klāja vairāk nekā 80 centimetru ūdens kārta.

Pašvaldības apkopotā informācija liecina, ka pali Siguļu ciemā skāruši aptuveni 350 īpašumus, bet "Līduma 2" teritorijā daļēji bojāti 50 nekustamie īpašumi.

Pašvaldībā patlaban notiek jauna aizsargdambja projektēšana, un plānots, ka to varētu pabeigt 2015.gadā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.